BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tovább drágulnak a panelek

A panelek dinamikus áremelkedése már csaknem három és fél éve tart.

Történeti csúcsra, 121 pontra emelkedett a Duna House országos lakásárindexe a második negyedévre. Az egyes részindexek további csúcsokat jeleznek, a legnagyobb mértékben és a leghamarabb a budapesti panelindex rugaszkodott el a válság előtti szinttől. A panelek dinamikus áremelkedése három és fél éve tart, ma már 370-400 ezer forintos négyzetméterárakon kelnek el a XIII., XIV. és a XI. kerületi lakótelepi lakások, a II. kerületi panelek ára pedig átlépte az 565 ezres sávot. A Duna House­ első féléves ingatlanpiaci barométere a budapesti téglalakások indexének esetében is rekordot jegyez, miután mostanra 128 százalékpontra emelkedett, egy pontra megközelítve a reáláron mért válság előtti bázisértéket.

Fotós: Kallus György

Az áremelkedés nominálisan is igen látványos, ma már a Budapesten vásárlók több mint egynegyede, pontosan 27 százalékuk köt szerződést 600 ezer forintot meghaladó négyzetméteráron lakásra, egy éve még csak a tizedük tette ezt. A legolcsóbb a XXI. kerület, ahol téglalakást négyzetméterenként átlagosan 281 ezer forintért adtak el, a legdrágább az V. kerület, ott 787 ezer forint az átlagos négyzetméterár. Vidéken a 300 ezer forintos négyzetméterár átlépése jelez jelentős áremelkedést, ezt a szintet tavaly a tranzakciók 6 százalékában, idén már a 12 százalékában ugrották meg. A Pest megyében eladott ingatlanok 17 százaléka tartozott ebbe a kategóriába, egy éve még csak a 9 százalékuk.

A legkeresettebb lakásméret nem változott, a fővárosban továbbra is a 40–60 négyzetméter közötti ingatlanok a legkelendőbbek, a vevők 36 százaléka ilyen méretű ingatlanra szerződik – állapította meg a DH elemzése.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.