BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az európaiak harmada nem tervez hosszabb nyaralást

Az uniós polgárok harmada nem engedhet meg magának évi egy (legalább egyhetes) utazást sem – közölte az Eurostat. A magyar lakosságnál az átlagnál magasabb az arány, ám az utóbbi években csökkenő tendenciát mutat, csakúgy, mint az EU egészében.

Az Európai Unió népességének 32,9 százaléka nem tud az év során legalább egyszer, minimum egy hét időtartamra elutazni – közölte az Eurostat. Azoknál a családoknál pedig, ahol eltartott gyermek is él, még kissé magasabb is az utazásról lemondani kénytelenek aránya – náluk 34,6 százalékot mért az Eurostat –, míg a gyermekteleneknél valamivel alacsonyabb, 31,3 százalék.

Forrás: shutterstock

Az egyes országok között viszont nagyon jelentősek az eltérések: a legkevesebben – 8,2 százaléknyian – Svédországban kénytelenek lemondani az utazás élményéről, de nagyon alacsony az arány Dániában (13,7 százalék) vagy Ausztriában (15,4 százalék) is. A skála másik végén Románia található, ahol a felnőtt lakosság kétharmada nem teheti meg, hogy elutazzon, de nagyon magas, 62,8 százalékos értéket mértek Horvátországban is. Magyarország abban a csoportban helyezkedik el a listán – például Ciprus, Görögország és Bulgária mellett –, ahol még 50 százalék feletti, de 60 százalék alatti a hosszabb távra elutazni nem tudók aránya: igaz, nálunk már épp csak meghaladja az alsó küszöböt.

Az Eurostat viszont az összefoglalójában emlékeztetett arra is, hogy az elmúlt öt évben szinte minden tagállamban csökkent azon háztartások aránya, melyek nem tudtak utazással egybekötve pihenni, így az EU egészében is több mint öt százalékponttal lejjebb kúszott a súlyuk. Magyarországon pedig az átlagnál is erősebb javulás tapasztalható: öt év alatt 15,6 százalékponttal esett a hosszabb utazásról lemondók arányszáma.

Az Eurostat számai összecsengenek a GfK néhány hete közzétett felméréseinek eredményeivel: ezek szerint a magyar lakosság 54 százaléka tervez utazást idén nyáron, közülük a legtöbben (32 százalék) belföldi úti célban gondolkodnak, 10 százalékuk külföldre készül, míg 12 százalék bel- és külföldi utazást is beiktat a nyári szabadságába.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.