BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Júniusban is pörgött az ipar

Júniusban is jól teljesített a magyar ipar, ezzel erős támasza lehetett a második negyedévben a gazdasági növekedésnek. Az ipari termelés volumene nyers adatok alapján 4 százalékkal haladta meg júniusban az egy évvel korábbit, a munkanaphatástól megtisztított adatok szerint a termelés 6,5 százalékkal emelkedett a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) előzetes adatai alapján.

Az előző havihoz képest kisebb növekedés a járműgyártás ingadozásával függhet össze, a többi feldolgozóipari ágazatot növekedés jellemezte júniusban – mondta Schindele Miklós, a hivatal főosztályvezető-helyettese. Hozzátette, hogy továbbra is az emelkedés a meghatározó az ipari kibocsátásban, a második negyedévben is folytatódott a bővülés az első negyedévi 7,8 százalék után.

Ürmössy Gergely, az Erste Bank vezető elemzője szerint összességében jó első félévet zárt a magyar ipar, hiszen az első félévben látott éves növekedési ütem átlagosan 5,6 százalék volt. Szerinte ez az érték azt jelzi, hogy a magyar ipar eddig képes volt profitálni a fellendülő európai konjunktúrából. „A beszerzési menedzserindexek, illetve bizalmi indexek arra engednek következtetni, hogy a következő hónapokban is folytatódhat az ipari termelés bővülése” – emelte ki Ürmössy.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető közgazdásza szerint ami az ipar GDP-növekedéssel kapcsolatba hozható hatását illeti, a második negyedévben mind éves, mind negyedéves összevetésben lassabb volt az ipari növekedés üteme, mint az első negyedévben. „Ez alátámasztja azon várakozásunkat, miszerint a második negyedévben lassulhatott a magyar GDP-növekedés” – tette hozzá.

A magyar ipar rövidtávú kilátásaival kapcsolatban változatlanul optimizmusra ad okot a felméréseken alapuló puha indikátorok magas szintje, valamint a kedvező külső gazdasági környezet – mondja Virovácz. Ugyanakkor az iparvállalatok már több mint 80 százaléka panaszkodik munkaerőhiányra, ami komoly korlátot jelenthet a termelés jövőbeni felfutásában.

Németh Dávid, a K&H Bank elemzője kiemelte, az iparban általában július végén és augusztusban vannak a nyári szabadságolások, így ezekben a hónapokban az ipar teljesítménye csökkenhet, de a naptárhatással korrigált adatoknál ez kevésbé látszik majd. Úgy véli, a járműgyártás mellett több ágazat is hozzájárul a növekedéshez. A járműgyártásról a szakember elmondta, hogy a következő 1-2 évben is meghatározó szerepe lesz, új kapacitások jelennek meg a szektorban (Mercedes, Audi). Azonban ezek a jövő év végén, de még inkább 2019-ben dobhatják meg az ipar teljesítményét.

A szakember elmondta, hogy, ha nemzetközi szinten tartós marad a konjunktúra, akkor jövőre az ideinél valamivel halványabb, 5 százalék körüli növekedés várható az iparban, 2019-ben pedig a már említett járműipari beruházások felfutása révén, akár 9 százalékos is lehet a tempó. Azonban fontos, hogy az ipar teljesítményét számos tényező befolyásolhatja addig. Ürmössy Gergely szerint az év egészében 5-6 százalék körül alakulhat az ipari termelés növekedési üteme. Németh Dávid alapforgatókönyve szerint 6 százalékos lesz a növekedés.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.