BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Spanyolország: túl sok a buli, kevés a nyugalom

„A város azé, aki ott él” – ezt skandálják az elképesztő turistaáradattól megcsömörlött spanyolok, s hangjukat meghallotta a politika is: sorra jelentik be az ágazatot érintő korlátozásokat.

Legfeljebb 623 624 kiadó ágy szolgálhatja a turizmust ezentúl a közkedvelt üdülőparadicsomban, a Baleár-szigeteken. Sőt e szám a következő években még 120 ezerrel csökkenthető is egy új szabály szerint, amelyet a külföldiek áradatát megelégelő helyi lakosok nyomására iktatnak törvénybe – írja a The Guardian. A fenntartható turizmus jegyében az egyszerű szobakiadást és az airbnb-zést is nagymértékben megszigorították. A népszerű szobafoglalási portálon csak a helyhatóságnál hivatalosan is regisztrált bérbeadók hirdethetik ingatlanukat, s ha ennek ellenére illegális szobáztatáson érik őket, akkor azt akár az ingatlanjuk is bánhatja, hiszen a bírság felső határát 400 ezer eurónál húzták meg a spanyolok, és ugyanekkora büntetéssel fenyegetik az Airbnb-t is, ha regisztrációval nem rendelkező ingatlant vesz fel a kínálatába.

A kiadható ágyak 70 százalékát Mallorcán foglalhatják el a turisták, a többi főként Ibizára és Menorcára esik. Az engedélyezett mallorcai ágyak fele szállodákban található. Az autonómiát élvező Baleár-szigeteket kormányzó baloldali koalíció által kezdeményezett szigorítások jegyében újabb vendégágyakra a jövő évtől már nem lehet engedélyt szerezni, sőt a főszezonban bérelhető autók számát is korlátozni fogják. Az ellenzék szerint a drákói szigor könnyen visszaüthet az idegenforgalomból és főként a brit és a német turistákból élő szigetek gazdaságára. Az airbnb-zők megütközéssel fogadták az intézkedést, paradoxnak nevezve, hogy egy magát haladónak nevező kormány a szobakiadással foglalkozó olcsó privát szálláshelyekről a drágább szállodákba kényszeríti a turistákat, a hotellobbi érdekeit szolgálva.

Mallorcán egyébként a napokban a helyiek jelképesen elfoglalták a turisztikai minisztériumot, s kitették a nagykapura a „Zárva” feliratot. Nemcsak arra panaszkodnak, hogy az Airbnb megjelenésével a kínálat megugrott, megbontva ezzel az eddigi egyensúlyt és lejtőre állítva a bérleti díjakat, de a vendégsereg színvonalának és kulturáltságának drasztikus romlása is kivágta náluk a biztosítékot. A kontinensen sem jobb a helyzet, egyre több turistát támadnak meg a helyiek. Barcelona polgármestere is kapuzárást hirdetett, Ada Colau bejelentette, hogy nem engedélyezi a város területén újabb szállodák építését, és az Airbnb-n és a Homeawayen keresztül lakásukat illegálisan kiadó spanyolokat brutális, 600 ezer euróig terjedő bírsággal fenyegette meg – írja a DPA. Mindeközben a külföldi turisták száma az első fél évben rekordot döntött, 36,3 millióan keresték fel Spanyolországot, 11,6 százalékkal többen, mint egy évvel korábban.

A változások az idei szezont már nem érintik, jövő évtől azonban az utazásszervezők új úti célok felé terelhetik ügyfeleiket. Így tesz például a legnagyobb brit utazási iroda, a nevéből a Thomsont éppen elhagyó TUI, amely az arab tavasz után újra felfedezi Tunéziát. Fritz Joussen vezérigazgató a friss célterületek közé sorolta még Bulgáriát és a legmélyebb válságából nemzetközi segítséggel lassan kikászálódó Görögországot. A megdrágult Baleár-szigetek még rajta vannak a térképükön, de jelentőségük csökken. Ahogy tavaly, úgy az idén is el tudták adni útjaik 88 százalékát, ám ez az idei szezonban 4 százalékkal több ügyfelet jelentett, mivel bővült a kínálat. Üzleti évének júniussal zárult első kilenc hónapjában a TUI nyereséges lett, ami egyrészt a kínálat felfrissítésének, másrészt a terrorfenyegetettség enyhülésének köszönhető. Adózás előtti eredménye 7,3 millió euró volt, míg tavaly ilyenkor 45,5 milliós veszteség éktelenkedett a gyorsjelentésben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.