BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ahol kérték, ott már fűt a Főtáv

A Főtáv pénteken már elindította a fűtést ott, ahol azt megrendelték, de október 15-től a társaság minden ügyfelénél meleg lesz. Az idén tovább nőtt a társaság vevőköre.

A Főtáv Zrt. hőközpontjai szeptember 15. óta fokozatosan kapcsolják be a távfűtést azoknál az ügyfeleknél, amelyek azt megrendelték, de október 15-én mindenütt lesz fűtés. „A bekapcsolás időpontjáról a felhasználói közösségek rendelkeznek. A fűtésszabályozásnak az a legkorszerűbb módja, amikor az üzemviteli megállapodásban rögzítettek szerint a hőközpontokat szabályozó elektronika a külső hőmérséklet változása szerint automatikusan kapcsolja ki és be a fűtést. 2017. szeptember 15-én 1800 hőközpontban kapcsoltuk be a fűtést” – mondta a Főtáv a Világgazdaságnak.

Sorra térnek vissza a régi ügyfelek, és folyamatosan jelentkeznek az újak is
Forrás: Shutterstock

A társaság ellátási területén a legtöbb lakóközösség jellemzően 13-14 °C alatti külső hőmérsékletnél kéri a fűtést. Bár ez arra utal, hogy a kényelem talán jobban dominál, mint a spórolás, de sok épület már hőszigetelt. Olyan különbséget már nem érzékel a Főtáv, hogy lennének térségek, amelyek többnyire alacsonyabb vagy többnyire magasabb átlaghőmérséklettől kérik a fűtést. Korábban a rosszabbul szigetelt, régi szabvány szerinti panelházak magasabb átlaghőmérsékletnél is igényelték a bekapcsolást.

A 2017–2018. évi fűtési szezonra a Főtáv műszaki szempontból megfelelően felkészült. Végzett a tervezett fontosabb távhő-technológiai beruházásokkal, karbantartásokkal, ami pedig még tart, az nem veszélyezteti a fűtés beindítását. A felkészülés a fogyasztók tulajdonában levő fűtési rendszereket is érintette.

A nyári időszakban sok épület fűtési hálózatát ürítettük le, majd töltöttük fel, többnyire a felhasználók kérésére. Ezzel a rendszerekből eltávolítottuk a nemkívánatos levegőt a panaszmentes fűtés érdekében

– magyarázták.

A Főtáv legnagyobb hőszállítója a Budapesti Erőmű Zrt, amellyel az észak-pesti, a kispesti és a dél-budai hőkörzetben van hővásárlási szerződése. Ez 140 ezer távfűtött lakást és számos nem lakossági fogyasztót érint. Együttes hőigényük megközelíti a teljes budapesti távhőigény 60 százalékát.

A társaság az idén eddig mintegy 22 megawatt (MW) teljesítményt lekötő új fogyasztóval írt alá szerződést, és további 12 MW-ra vonatkozó szerződés egyeztetése tart. Az elmúlt évben is több mint 30 MW-nyi új szerződést kötöttek. E szerződéses volumen mintegy háromszorosa a korábbi tíz év átlagának. Új elem, hogy a szerződők között 2016-ban és 2017-ben is voltak a szolgáltatásba visszatérő lakossági fogyasztók. A távfűtés újbóli népszerűségét igazolja az is, hogy három épülő lakópark mintegy 1000 lakására is szerződést kötött az idén a Főtáv, illetve hogy az új igények kétharmada az üzleti szférából érkezik.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.