BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Alig növekedett az ipari termelés

Az ipari termelés volumene júliusban 0,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a munkanaphatástól megtisztított index megegyezik a nyers adattal – jelentette első becslése alapján szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az ipari termelés volumene júliusban 0,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a munkanaphatástól megtisztított index megegyezik a nyers adattal – jelentette első becslése alapján a KSH.

Forrás: MW

A becslésből kiderül, 2017 júliusában a munkanaphatástól megtisztított index megegyezik a kiigazítatlan indexszel. A termelés az év első hét hónapjában 4,8 százalékkal nagyobb volt, mint az előző év azonos időszakában. Az előző hónaphoz viszonyítva a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás júliusban 4,2 százalékkal csökkent.

Az elmaradás mértéke azonban 2014 augusztusa óta nem volt ilyen nagy. Az év első hét hónapjában 4,8 százalékkal nőtt a termelés az előző év azonos időszakához képest. A júliusi ipari termelés részletes adatait egy hét múlva, szeptember 13-án közli második becslése alapján a KSH.

Forrás: KSH

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője szerint az idei júliusi adat az elmúlt három év legrosszabb teljesítménye, de az elmúlt 5 évre visszatekintve is csak egyszer volt ennél rosszabb hónapja a magyar iparnak.

A gyenge teljesítményre még azt sem mondhatjuk, hogy a munkanapok számában bekövetkezett változás a fő ok, hiszen a nyers és a kiigazított éves indexek megegyeznek. A rendkívül gyenge ipari adat egyben azt is jelenti, hogy a kiskereskedelem után ez a második fontos mutató, ami a vártnál gyengébb III. negyedévi gazdasági aktivitásra utal

- mondta. Ugyanakkor szerinte még csak a júliusi adatokat láttuk, így kár lenne elhamarkodott következtetést levonni.

Hozzátette: a részletes adatok mutatják majd meg a teljes képet, de ha valóban ez a helyzet, akkor immáron egyértelműen kijelenthetjük, hogy az autóipartól való függésünk komoly gondokat okoz. Nem csupán arról van szó, hogy az önmagában 30 százalékos részarányt képviselő ágazat gyengélkedik, de a kapcsolódó vertikális és horizontális ágazatok is visszaeső kereslettel és termeléssel szembesülhetnek, vagyis a tovagyűrűző hatásokat figyelembe véve a járműgyártás teljesítménye egyre inkább kulcskérdéssé válik. Ez rávilágít a magyar ipar egysíkúságának veszélyeire.

Előre tekintve – fűzte hozzá a szakember -, a magyar ipar rövidtávú kilátásaival kapcsolatban jelen adat után nehéz optimistának lenni, azonban abban talán bízhatunk, hogy ez a jelentős visszaesés csupán a nyári leállásokkal hozható összefüggésbe, amelyek hatása felerősödött az egyébként is kapacitáskorlátokkal küszködő iparban.

Ürmössy Gergely, vezető makrogazdasági elemzője a KSH becslése kapcsán kijelentette:

váratlanul gyenge júliusi ipari termelés adat érkezett.

Az eredmények éves összevetésben az ipar stagnálását tükrözték, míg a várakozások 7 százalék körüli növekedést prognosztizáltak. A szakember szerint vélhetően a nyári autóipari leállások okozhatták a termelés jelentős visszaesését.

A két elemző véleménye abban megegyezett, hogy szeptember végére stabilizálódhat az ipari teljesítmény és folytatódhat az év első felében látott felívelés, amitől az év egészében 5 százalék körül alakulhat az ipari termelés bővülése.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.