BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Árfolyamesést hoztak az új iPhone-ok az Apple-nak

Esett az Apple árfolyama az új iPhone-ok bemutatója után. Piaci elemzők szerint azonban az Apple lehet az első tőzsdei cég, amely elérheti az ezermilliárd dolláros kapitalizációt.

A bemutató napján közel fél százalék volt az árfolyamveszteség, majd a szerdai kereskedést is csökkenéssel indította a részvény. Az enyhe csalódottság érthető, az új telefon, az iPhone 8 és annak változata, az iPhone 8 Plus nem rendelkezik olyan tulajdonsággal, amelyről a korábban kiszivárgott hírekből ne lehetett volna tudni. A nagy dobás, az iPhone X pedig novemberig biztosan nem kerül piacra, egyes kereskedők pedig már jelezték: lehet, hogy még ennél is később tudnak majd szállítani. A fogyasztók tehát csak ígéretet és képet kaptak kézzelfogható újdonságok helyett.

Forrás: AFP

Külön gond volt az iPhone X ára: az 1000 dolláros induló szint nem tűnik reálisnak, kérdéses, hogyan alakul majd a készülék iránti kereslet – emelték ki a Reuters által idézett elemzők. A szakértők arra is rámutattak: a piac már beárazta az új fejlesztéseket, hírek keringtek a teljes előlapot kitöltő kijelzőről és az új arcfelismerő rendszerről is. Az Apple árfolyama csaknem 40 százalékot emelkedett január elejétől, a mostani árfolyamesés felfogható negatív korrekciónak a kurzusban.

A kaliforniai vállalat részvényeinek jegyzése minden új iPhone bemutatása utáni egy évben átlagosan 33 százalékot emelkedett 2007 óta. Ha most is így alakul a kurzus, akkor az Apple lesz az első vállalat, amely eléri az ezermilliárd dolláros piaci kapitalizációt.

Szakértők szerint lehetséges az álomhatár elérése, a megadott elemzői célárak efelé mutatnak. A Piper Jaffray stratégája, Michael Olson szerint az új telefon képes lesz felnőni a várakozásokhoz, a vállalat papírjaira pedig tartást javasolt. A most 160 dollár környékén járó kurzusra 190 dolláros célárat állapított meg.

A Drexel Hamilton elemzője, Brian White azt is hangsúlyozta, hogy nemcsak az új telefonok színvonala számít az Apple árfolyamában, hanem a vállalat értékeltsége és a folyamatos innovációs törekvése is. White 208 dollár célárat adott meg a papírokra. Wamsi Mohan, a Bank of America elemzője szerint az 1000 dolláros kezdőár nemcsak az Apple szokásos rugalmatlan árazását teheti próbára, de az amerikai fogyasztók vásárlóerejét is. Ezzel együtt jó eladási adatokra számít, ami nagyobb árbevételt és nyereséget is jelenthet. Ő 180 dolláros célárral vételre javasolja a papírokat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.