BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gombamód szaporodhatnak a cellák

Még nagyon sok nyitott kérdés van a következő generációs (5G) mobiltechnológiával kapcsolatban, de az biztos, hogy a hálózati lefedettséghez sokkal több cellára lesz szükség, mint a korábbi generációs (2G, 3G, 4G), alacsonyabb frekvenciákon működő hálózatoknál.

A távközlési cégek a meglévő infrastruktúrára építkeznek majd, de az 5G-hez több százezer kis cellát kell elhelyezni, amelyeket össze kell kapcsolni, ezért a beruházásokra több pénzre lesz szükség. A cégeknek újabb építési engedélyeket kell beszerezniük, és számos szabályozási kérdést is felvet a következő 5G megjelenése – sorolta a kihívásokat Kim Larsen, a Magyar Telekom műszaki vezérigazgató-helyettese az 5G kapcsán szervezett konferencia tájékoztatóján.

Az már biztos, hogy az 5G esetében nem a sebesség lesz a legfontosabb, ennél nagyobb szerepe lesz a látenciának, a válaszidőnek, hisz a számos felhasználási területek közül az már valószínűsíthető, hogy a robot technikánál, az autonóm járműveknél, a távolról vezérelt műtéteknél fontos szerepet kap az 5G infrastruktúra – emelte ki a Telekom „5G vertikumok” című szerdai konferenciáján Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom vezérigazgatója.

Az 5G egyszersmind a valósidejű kommunikációnak is előfeltétele: az új hálózati technológia ezerszer magasabb kapacitást biztosít, tízszer gyorsabb átviteli sebességet és tízszer alacsonyabb átviteli késleltetést.

A 4G technológia a gyorsabb adatátvitelben hozott újat, számos lehetőséget mutatott fel, ám a fejlődés linerális maradt. Az 5G azonban új szintet jelent a legmodernebb technológiai vívmányok hatékony kihasználásában. Így forradalmi megoldásokat nyújt majd számos területen: így a szállítmányozásban, a mezőgazdaságban, az orvostudományban, a közigazgatásban – hangsúlyozta Kim Larsen.

Az 5G fejlesztés során elengedhetetlen a cégek együttműködése. A kormány csaknem félszáz cég közreműködésével létre is hozta az 5G koalíciót, amelynek részese a Telekom és a T-Systems is.

Együttműködünk abban, hogy az 5G Koalíció céljaival összhangban Magyarország az 5G-fejlesztések egyik európai központjává váljon, és akár régiós szintű vezető szerepet játsszon az új hálózati technológia és a ráépülő okos megoldások tesztelésében

– mondta Mohácsi László, a T-System Magyarország vezérigazgató-helyettese. A Magyar Telekom anyacége, a Deutsche Telekom a napokban jelentette be, hogy a társaság és a Huawei működésbe helyezte Európa első 5G kapcsolatát.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.