BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jót tett a nyár a hazai szálláshelyeknek

Idén júliusban a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 2,6, a belföldi vendégeké 0,7 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakit – írja legfrissebb jelentésében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A kereskedelmi szálláshelyek – folyó áron számolt – összes bruttó árbevétele 18 százalékkal emelkedett, ezen belül a szállásdíjbevétel 20 százalékkal nőtt. A szállodai szobák ára országos szinten 19 százalékkal, Budapesten 37 százalékkal magasabb volt, mint egy évvel korábban.

A külföldi vendégek száma 0,8, az általuk eltöltött vendégéjszakáké 2,6 százalékkal (1,9 millióra) emelkedett 2017. júliusban az előző év azonos hónapjához képest – áll a KSH legfrissebb jelentésében. Eszerint a vendégéjszakában mért forgalom a szállodákban, panziókban és kempingekben bővült, a közösségi szálláshelyeken és üdülőházakban csökkent. A turisztikai régiók közül csak Budapest–Közép-Dunavidéken tapasztalható visszaesés, amelynek hátterében a fővárosi szállodák vendégforgalmának csökkenése áll, mely a budapesti szálláshelyek súlya miatt hatással volt az országos adatokra is – írja a KSH.

Forrás: MW

A jelentés kitért rá: a belföldi vendégek száma 1,6, az általuk eltöltött vendégéjszakáké 0,7 százalékkal bővült, és meghaladta a 2,4 milliót. A turisztikai régiók többségében emelkedett vagy stagnált, a Balatonnál, Dél-Alföldön és Dél-Dunántúlon kismértékben csökkent a vendégéjszakák száma.

A belföldivendég-éjszakák 37 százalékát a Balatonnál, 12 százalékát Észak-Magyarországon regisztrálták a kereskedelmi szálláshelyek.

A szállodák szobakihasználtsága 1,5 százalékponttal, 70,1 százalékra nőtt. A szobaárak és a szálláshelyi szolgáltatások jelentős áremelkedése eredményeként a kereskedelmi szálláshelyek bevételei a vendégforgalomnál jóval dinamikusabban nőttek. Az összes bruttó árbevétel 18 százalékkal (57 milliárd forintra), ezen belül a szállásdíjbevétel 20 százalékkal (37 milliárd forintra), a vendéglátás bevétele 16 százalékkal (9 milliárd forintra), az egyéb szolgáltatások bevétele 13 százalékkal (10 milliárd forintra) emelkedett. A külföldi szállásdíjbevétel 30 százalékkal, a belföldi 8,1 százalékkal bővült – áll a jelentésben.

Széchenyi Pihenőkártyával a kártyatulajdonosok 7,1 százalékkal kevesebbet, 3,2 milliárd forintot költöttek a kereskedelmi szálláshelyeken. Az üdülőházak kivételével minden szállástípusban alacsonyabb volt a SZÉP-kártyával kiegyenlített összeg, mint egy évvel korábban.

2017. július 31-én az előző év azonos időpontjához képest összesen 3354 kereskedelmi szálláshely működött, 0,9 százalékkal kevesebb az előző év azonos időpontjához képest. A közel 97 ezer kiadható szoba kétharmada szállodában állt rendelkezésre.

Forrás: KSH

A januártól júliusig tartó időszakban – a KSH adatai szerint – az előző év azonos időszakához képest az első hét hónapban a kereskedelmi szálláshelyek 8,1 százalékkal több, összesen 16,5 millió vendégéjszakát regisztráltak. A külföldi vendégek 10 százalékkal (8,3 millió), a belföldi vendégek 5,9 százalékkal több (8,2 millió) vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken.

A szállodák szobakihasználtsága 4,2 százalékponttal, 57,5 százalékra emelkedett.

A jelentés végül megemlíti, a kereskedelmi szálláshelyek folyó áron összesen 17 százalékkal több, 254 milliárd forint bruttó árbevételt értek el. Ezen belül a szállásdíjbevétel 20 százalékkal nőtt és megközelítette a 152 milliárd forintot.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.