BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kérdésessé vált az egri Bosch gyár jövője

Elképzelhető, hogy a Bosch értékesíti a hagyományos személyautókhoz gyártott kormányoszlopokkal foglalkozó üzletágát, amely a magyar piacon is jelen van. A lépés a gyár egri telephelyét is érintheti.

A Világgazdaság információi szerint végleges döntés még nincs a kérdésben – erre utal, hogy Christian Sobottka, a Robert Bosch Automotive Steering GmbH elnöke úgy nyilatkozott, hogy a következő hónapokban megvizsgálják, melyik intézkedési terv szolgálná legjobban az üzleti egység hosszú távú érdekeit. A jelenleg zajló szerkezetátalakítási erőfeszítések felerősítése mellett az eladás lehetőségét is fontolgatja a cég – mondta az elnök.

A létesítmény makettje a Bosch német iparvállalat regionális logisztikai központjának alapkőletételi ünnepségén Hatvanban 2017. szeptember 15-én.
Forrás: MTI

Az átszervezésre a cég szerint azért van szükség, mert bár a következő években a hagyományos személyautó kormányoszlopai iránti igény határozott fejlődést fog mutatni, de régóta erős a piaci nyomás: új beszállítók kezdték meg működésüket a piacon, s ez az árak jelentős zuhanását eredményezte. A tervezési és gyártási tevékenységre nehezedő, már eddig is nagy költségnyomás ezzel még tovább nőtt. Az egri céget 2003-ban alapították, és több mint tíz éven át összeszerelést, illetve felújítást végeztek.

A cégcsoport 2012-ben döntött úgy, hogy a magyar leányvállalat tevékenységét a hidraulikus mellett elektromos kormányművek összeszerelésével, valamint alkatrészgyártással is bővíti. A gyártásra 2014-ben új üzemet építettek Makláron, ahol 2015 májusában megkezdődött az elektromos kormányművekhez készülő fogaslécek és kormányanyák sorozatgyártása. Így a vállalat Eger-Maklár székhelyű vállalkozássá nőtte ki magát.

A termelés jövőjével kapcsolatos mérlegelés – esetleges értékesítés – tehát csak a hagyományos kormányoszlopok gyártását, vagyis az egri vállalkozást és körülbelül 100-150 munkavállalót érintene. Információink szerint ezt a részleget leválasztanák a Robert Bosch Automotive Steeringről, és a jövő év elejére egy 100 százalékban Bosch-tulajdonú cégbe szerveznék ki, miközben az elektromos kormánymű gyártását, vagyis a maklári telephelyet érintetlenül hagynák.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.