BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Maradtak az alacsony áram- és gázárak

Augusztusban Budapesten volt a hatodik legalacso­nyabb a lakossági átlagos áram- és a harmadik legalacsonyabb a gáztarifa az uniós fővárosok között. A vásárlóerő-paritáson vett összehasonlítás alapján már nem ilyen szép a kép.

Augusztusban is tartották jó pozíciójukat európai összevetésben a budapesti lakossági villamosenergia- és földgáz-végfelhasználói átlagárak. Az áramtarifák a hatodik, a gáztarifák a harmadik legolcsóbbak voltak uniós összehasonlításban eurócent/kilowattórában számolva az Eurostat adatai szerint. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) által közzétett lista nem az érintett országokat, hanem azok fővárosait szerepelteti, a számokat pedig a helyi meghatározó állami vagy piaci szolgáltató díjaiból kalkulálták.

Budapesten egy kilowattóra villamos energia átlagosan 12,19 eurócentbe kerül
Forrás: Shutterstock

Budapesten egy kilowattóra villamos energia átlagosan 12,19 eurócentbe került, egyébként ugyanannyiba, mint júliusban. Olcsóbb csak Tallinnban, Vilniusban, Bukarestben, Szófiában és Belgrádban volt, de csak a szerb fővároséhoz képest számottevő a különbség. Az áram Budapesttől északra és nyugatra egyre drágább. Legtöbbet a megújuló alapú energiatermelést erősen támogató Németországban fizetnek érte, a berlini átlagtarifa 30,80 eurócent volt. Majdnem ugyanilyen mélyen kellett a zsebükbe nyúlniuk a koppenhágaiaknak is, ők 30,42 centet fizettek.

Igaz, az utóbbi fővárosok lakosainak a zsebük is nagyobb. Vásárlóerő-paritáson mérve, vagyis aszerint, hogy mekkora teher az érintett számla kifizetése, Budapest már csak a középmezőnybe tartozik. Az ezt szemléltető diagramon a MEKH a vásárlóerő-paritást (PPS) használja, amely azt mutatja, hogy az egyes fővárosok lakosainak fizetőképessége mennyire tér el az uniós átlagtól. A Budapestre kiszámolt 20,58 PPS/kilowattóra a lista 16. helyére volt elég. Ebben az összevetésben a legkedvezőbb helyzetben a finn főváros lakosai voltak, nekik feleakkora érvágás az áramszámla, mint nekünk, viszont a lisszaboniaknak, a berlinieknek, a prágaiaknak, a varsóiaknak és a madridiaknak körülbelül másfélszer akkora.

A gázszolgáltatásban a budapestiek említett, harmadik legjobb helyéhez 3,33 eurócent/kilowattórás ár társult, ugyanannyi, mint júliusban, és csak kicsivel több, mint amekkora a belgrádiak és a bukarestiek tarifája volt. A stockholmiak 23,19 eurócentes gáztarifája volt messze a legmagasabb. Az utánuk következő koppenhágaiakkal már „csak” 9,63 centet fizettetnek, de még ez is majdnem a háromszorosa a budapestinek.

Kedvező helyzetünk a gáztarifák esetében a vásárlóerő-paritásos összehasonlításkor sem vész el. Az 5,61 PPS/eurócentes kilowattóránkénti értékkel a negyedik legjobbak maradtunk. Nálunk a brüsszeliek, a londoniak és a luxembourgiak mutatója volt csak kedvezőbb. A lista túlsó végére ismét Stockholm került a kimagaslóan kedvezőtlen értékével (18,29), mögötte Lisszabon állt (9,75).

A MEKH kimutatta, hogy egy átlagos jövedelmű és energiafelhasználású család a bevételeinek hány százalékát fordítja áram- és gázvásárlásra. (Bizonyos okokból csak 25 uniós ország fővárosainak adataival dolgozott.) A Budapestre jutó, 4,3 százalékos arány a 17. helyre sorolta a magyar fővárost. A legkedvezőbb helyzetben a luxembourgiak voltak augusztusban, 1,1 százalékkal, a legrosszabban pedig a szófiaiak, 7,2 százalékkal.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.