Stagnál az ételszállító cégek mintegy évi 20 milliárd forintos forgalmat lebonyolító piaca. A legmeghatározóbb szereplő hosszú évek óta a Teletál Ételfutár Kft., amely tavaly 6,57 milliárd forintos nettó árbevétel mellett 15,03 milliós adózott eredményt ért el az Opten adatai szerint.
Bár új megrendelők megszerzésére is törekszik a cég, a stratégia elsősorban a meglévő ügyfélkör megtartására és a minél minőségibb kiszolgálásra irányul
– közölte a Világgazdaság érdeklődésére Bondor Tamás marketingvezető. Mint mondta, kiemelt figyelmet kell fordítani a mindennapi működésüket érintő külső tényezőkre, mint például a munkaerőhiányra. Ezért a Teletál hangsúlyt helyez a meglévő munkaerő megtartására, motiválására, többek közt azért is, mert ahogy a piacon, úgy náluk is jelentős a hiány szakácsból, konyhamészárosból vagy épp betanított munkaerőből.
Tájékoztatása szerint a társaság a célközönséget monitorozva frissíti folyamatosan az étlapot, amelyben a hagyományos „mama főztje” ízvilág ugyanúgy megtalálható, mint a termékfejlesztés középpontjában álló vega, vegán, paleo jellegű és gluténmentes étrend, illetve a fitneszmenü. Az alapanyag-beszerzés kapcsán arról számolt be a Teletál, hogy a magyar termelők és beszállítók termékei játsszák a főszerepet, de például a paleo esetében vannak bizonyos alapanyagok, amelyeknél megkerülhetetlen az import. Nemcsak az ételek, hanem az igénybe vehető fizetési szolgáltatások terén is széles a kínálat, az ügyfelek rendezhetik a számlát online, készpénzzel, illetve különböző utalványokkal is, így Erzsébet-utalvánnyal vagy SZÉP-kártyával. A rendelések földrajzi megoszlásában is visszaköszön azonban az ország centralizáltsága: a piacvezető cég azt tapasztalja, hogy a fővárosi forgalom a legerősebb, de határozott céljuk a vidéki területeik fokozatos fejlesztése, bővítése.
Hűen tükrözi az ételszállító cégek zárt világát, hogy lapunk a piac domináns szereplői közül megkérdezte a Cityfoodot, az Egészségkonyhát, a Food Expresst, az Interfoodot és a Gastroyalt is, de kihívásait és terveit csak a Teletál ismertette. Böngészve a kínálatot, megállapítható, hogy a legtöbb helyen már 300-400 forintért is lehet kapni levest, a főzelékek jellemzően 400-800, az egytálételek és a frissensültek pedig 700-1000 forintba kerülnek. Az ötnapos ebédmenühöz több ételszállító választékában már 3-5 ezer forintért hozzá lehet jutni, az egész napos étrendet pedig hétfőtől péntekig 10-12 ezer forintért is meg lehet rendelni. A már részletezett fizetési szolgáltatások lényegében egységesek a versenytársaknál, jó néhányan pontgyűjtő akciókkal is igyekeznek a vásárlást ösztönözni, illetve kedvezményekkel vezetik be az új termékeket.
Tapasztalataink szerint a fogyókúra, illetve a paleo mindenütt kulcsszó, a piaci szereplők építenek azokra, akik életmódváltásra szánják el magukat.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.