BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Stabilizálták a sertéspiacot

A kormány intézkedései nyomán a korábban tapasztalt sertéslétszám-csökkenés megállt, és az orosz embargó okozta válság idején sem fogyatkozott tovább a hazai állomány.

Erős válságba került az orosz embargó miatt az Európai Unió sertéságazata. A keresletcsökkenés, valamint a párhuzamosan bekövetkező európai túltermelés tartósan alacsony felvásárlási árakat eredményezett 2014 és 2015 során. Az EU-ban – elsősorban a dinamikusan bővülő kelet-ázsiai exportnak és az emelkedő belső keresletnek köszönhetően – az árak 2016. április közepén növekedni kezdtek. Az itthoniak helyzetét érdemben segítette az, hogy az ágazat stabilizációja érdekében a kormány már korábban meghirdette a sertésstratégiát.

A Földművelésügyi Minisztérium a program keretében minden évben több 10 millió forint támogatást nyújt a sertéstenyésztőknek. A stratégia keretében támogatást adtak a sertésfeldolgozást végző élelmiszer-feldolgozók részére a 2013–15-ös időszakban, 1,5 milliárd forint értékben. Az anyagi segítséget ötvenhét vállalkozás vette igénybe, ezen belül huszonöt kis-, tizenhét közép-, valamint tizenöt mikrovállalkozás. Továbbá az állatjóléti támogatást 2015-ben sikerült kiterjeszteni nemcsak a hízókra, hanem a kocákra is. A két állatjóléti támogatás 17 milliárd forintot meghaladó forrást jelent az ágazatnak. Emellett a sertésáfát 27-ről 5 százalékra csökkentették, és bevezették a Kiváló Minőségű Sertéshús védjegyet. Mindezek nyomán a korábban tapasztalt sertéslétszám-csökkenés megállt, és az orosz embargó okozta válság idején sem fogyatkozott tovább a hazai állomány.

Tématámogatás. Készült Magyarország Kormánya támogatásával

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.