A Szupermenta terméktesztben ellenőrzött tíz, különböző márkájú sajtos chips közül kettőnél meghaladta a figyelmeztető szintet az akrilamid értéke, ami számos élelmiszerben előforduló szerves szennyezőanyag, szénhidráttartalmú élelmiszerek magas hőfokú hevítésekor keletkezik. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) azonnal értesítette a felelős vállalkozókat, akik lépéseket tettek a gyártási folyamat javítása érdekében – közölte a Nébih csütörtökön az MTI-vel.
A közlemény szerint az akrilamid mellett vizsgálták a chipsek glutaminsav-, transz-zsírsav-, zsír- és sótartalmát is. Az egyik chipsnél magasabb zsírtartalmat mutattak ki a vizsgálatok a tápértéktáblázatban feltüntetett értéknél, ezért a hatóság figyelmeztetésben részesítette a vállalkozást, amely köteles felülvizsgálni termékét és annak jelölését. A közlemény szerint hat chipsnél találtak valamilyen jelölési hiányosságot a szakemberek.
A vizsgált termékeknél mért glutaminsav-tartalom, ami az ízek intenzitásában játszik szerepet, jóval a jogszabály által előírt határérték alatt van. A szakemberek a chipsek só és transz-zsírsav tartalmánál is mindent rendben találtak – olvasható a Nébih közleményében.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.