BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Balatont kivéve egész Magyarország több turistát fogadott

Idén augusztusban a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 3,8, a belföldi vendégeké 2,3 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakit. A kereskedelmi szálláshelyek – folyó áron számolt – összes bruttó árbevétele 15 százalékkal emelkedett. A szállodai szobák ára országos szinten 12 százalékkal, Budapesten 21 százalékkal magasabb volt, mint egy évvel korábban – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A külföldi vendégek száma 3,5, az általuk eltöltött vendégéjszakáké 3,8 százalékkal (2 millióra) emelkedett 2017. augusztusban az előző év azonos hónapjához képest. A vendégéjszakában mért forgalom a közösségi szálláshelyek kivételével mindegyik szállástípusban nőtt. Az összes külföldivendég-éjszaka felét realizáló Budapesten 1,9 százalékos volt a bővülés. A Balatonnál 10 százalékkal több éjszakát töltöttek a külföldi turisták, mint az előző év azonos hónapjában – jelenti a KSH.

A belföldi vendégek száma 1,9, az általuk eltöltött vendégéjszakáké 2,3 százalékkal bővült, és megközelítette a 2,4 milliót. A Balaton kivételével mindegyik turisztikai régióban nőtt a vendégéjszakák száma. A belföldivendég-éjszakák 36 százalékát a Balatonnál, 12 százalékát Észak-Magyarországon regisztrálták a kereskedelmi szálláshelyek.

A szállodák szobakihasználtsága 1,6 százalékponttal, 73,8 százalékra nőtt. A szobaárak és a szálláshelyi szolgáltatások jelentős áremelkedése eredményeként a kereskedelmi szálláshelyek bevételei a vendégforgalomnál jóval dinamikusabban nőttek. Az összes bruttó árbevétel 15 százalékkal (56 milliárd forintra), ezen belül a szállásdíjbevétel 16 százalékkal (37 milliárd forintra), a vendéglátás bevétele 13 százalékkal (9 milliárd forintra), az egyéb szolgáltatások bevétele 14 százalékkal (11 milliárd forintra) emelkedett. A külföldi szállásdíjbevétel 20 százalékkal, a belföldi 12 százalékkal bővült. Miközben a vendégéjszakákból 46 százalékkal részesedtek, a teljes szállásdíjbevétel 55 százaléka származott a külföldi vendégektől.

Széchenyi Pihenőkártyával a kártyatulajdonosok 2,3 százalékkal kevesebbet, 3,2 milliárd forintot költöttek a kereskedelmi szálláshelyeken. Az üdülőházak kivételével minden szállástípusban alacsonyabb volt a SZÉP-kártyával kiegyenlített összeg, mint egy évvel korábban.

2017. augusztus 31-én az előző év azonos időpontjához képest hazánkban 3375 kereskedelmi szálláshely működött. A kiadható szobák száma kismértékben nőtt, és megközelítette a 99 ezret.

Az első nyolc hónapban a kereskedelmi szálláshelyek 6,9 százalékkal több, összesen 20,9 millió vendégéjszakát regisztráltak. A külföldi vendégek 8,9 százalékkal (10,3 millió), a belföldi vendégek 5,1 százalékkal több (10,6 millió) vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken 2017. január–augusztusban az előző év azonos időszakához képest – közölte a KSH.

A KSH kiemelte, a szállodák szobakihasználtsága 3,8 százalékponttal, 59,8 százalékra emelkedett. A kereskedelmi szálláshelyek folyó áron összesen 17 százalékkal több, 310 milliárd forint bruttó árbevételt értek el. Ezen belül a szállásdíjbevétel 19 százalékkal nőtt és meghaladta a 188 milliárd forintot.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.