BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Felpörgött az ipari termelés

2017 augusztusában az ipari termelés volumene a munkanaphatástól megtisztított index és a kiigazítatlan index alapján egyaránt 6,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. 2017 első nyolc hónapjában a termelés 5,1 százalékkal nagyobb volt, mint az előző év azonos időszakában – – közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

Augusztusban az ipari termelés volumene 6,8 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához mérten. (Az első becslésben közölt augusztusi adathoz viszonyítva a második becslés adata nem változott) – közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

Forrás: KSH

Az előző hónaphoz viszonyítva a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás 5,5 százalékkal nőtt.

Forrás: KSH

Az ipari export volumene 9,1 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit . A feldolgozóipari exportértékesítésen belül a 35 százalékot képviselő járműgyártás kivitele 6,1 százalékkal emelkedett. A feldolgozóipari export 16 százalékát adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásának külpiaci eladásai 10,5 százalékkal nőttek. Az ipar belföldi értékesítése 4,5, ezen belül a feldolgozóiparé 4,3 százalékkal nagyobb volt az előző év azonos hónapjához képest.

Forrás: KSH

Az iparon belül a jelentős súlyt (96 százalék) képviselő feldolgozóipar termelése 6,8, a csekély súlyú bányászaté 38 százalékkal nőtt. Az energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) kibocsátása 1,6 százalékkal csökkent.

Az előző havi visszaeséssel szemben a feldolgozóipari termelés 27 százalékát képviselő járműgyártás kibocsátása 5,0 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, amiben a 2016. évitől eltérő nyári leállás is szerepet játszott. A közúti jármű alkatrészei gyártásának volumene 9,5 százalékkal emelkedett, míg a közúti gépjármű gyártásáé gyakorlatilag stagnált (–0,1 százalék).

A feldolgozóipari termelésből 12 százalékkal részesülő számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 9,0 százalékkal emelkedett, ezen belül a legjelentősebb súlyú elektronikus fogyasztási cikk gyártása nőtt a legnagyobb mértékben, 21 százalékkal.

A feldolgozóipari termelés 13 százalékát adó élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 2,9 százalékkal nőtt, ezen belül a legjelentősebb részarányú (24 százalék) húsfeldolgozás, -tartósítás, húskészítmény gyártása 4,6 százalékkal csökkent. A második legnagyobb alágazat, az italgyártás 16,1 százalékkal emelkedett, ugyanakkor a legjobban a kisebb súlyú növényi, állati olaj gyártása bővült, 25 százalékkal.

Az alágak közül a legnagyobb mértékben, 20,5 százalékkal a kis súlyt képviselő gyógyszergyártás nőtt, nagyrészt az exportkereslet felfutása következtében.

Kimagaslóan, 19,9 százalékkal bővült a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás is, amihez részben az alacsony bázis hatása járult hozzá.

Folytatódott a növekedés a feldolgozóipari termelés 6,6 százalékát adó gép, gépi berendezés gyártásában, a termelés volumene 12,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit; az alágazatok közül legjobban a mezőgazdasági, erdészeti gép gyártása bővült, 31,7 százalékkal.

A közepes súlyú fémalapanyag és fémfeldolgozási termék gyártása 13,5, a gumi-, műanyag és nemfém ásványi termék gyártása 5,2 százalékkal emelkedett, mind a hazai, mind a külpiaci eladások élénkülésének köszönhetően.

Csak a vegyi anyag, termék gyártásában mértünk csökkenést: a kibocsátás augusztusban 2,7 százalékkal mérséklődött, nagyrészt a műanyag-alapanyaggyártás hazai eladásainak jelentős visszaesése miatt.

A Konvergencia Programmal összhangban lévő beérkezett ipari adatok, a beruházások növekedése, valamint a hazai és nemzetközi bizalmi indikátorok egyaránt azt jelzik, hogy az ágazat termelésének további bővülésére lehet számítani – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium. Ezen túlmenően az ipar fejlesztését az Irinyi Terv is támogatja – tették hozzá.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.