BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Készül az öntözési stratégia

Négy tárca és az agrárkamara feladatául szabta a kormány, hogy készítse el az öntö­zés­fejlesztési stratégiát, a koncepció kidolgozására pedig átcsoportosított 250 millió forintot.

Kiemelt feladat a korszerű vízgazdálkodási rendszer megteremtése, mert a magyar mezőgazdaság a klímaváltozás körülményei között csak így tud versenyképes hozamokkal termelni – jelentette ki egy szakmai rendezvényen Jakab István, az Országgyűlés alelnöke. Az ország adottságai megfelelők: elegendő vizünk van, de ebből 6 millió köbkilométernyivel több hagyja el az országot, mint amennyi beérkezik. Ezen változtatni kell, mert hiába van meg összességében a megfelelő mennyiségű csapadék, ha az eloszlása nem kedvez a növényeknek.

Forrás: MTI

A kormány lépett: a héten határozott az öntözésfejlesztési stratégia megalkotásáról. Határozatában állami feladatnak minősítette az öntözéses gazdálkodás elterjesztését, a vízkészletek védelmét és hasznosítását. Jakab István 100 ezer hektár körüli öntözött területről beszélt, a KSH adatai szerint az utóbbi hét évben 55 ezer és 130 ezer hektárnyi volt az öntözött terület, ami európai összehasonlításban kirívóan gyenge.

A hivatkozott kormányhatározat szerint a földművelésügyi miniszter és a Miniszterelnökséget vezető miniszter feladata, hogy december 31-ig Magyarország teljes területére elkészítsék az öntözési katasztert. Figyelembe kell venniük a talajvédelmi, környezetvédelmi és természetvédelmi korlátokat, illetve a területi sajátosságokat.

Az agrártárca és a Miniszterelnökséget vezető miniszter, valamint a nemzetgazdasági miniszter és a belügyminiszter január 31-i határidős feladata a stratégiához szükséges szabályozási és pénzügyi feltételrendszer vizsgálata és a javaslattétel az átalakításra.

Szintén január végéig kell megvizsgálnia a belügyminiszternek az öntözési célú víztározási lehetőségeket, a belvízrendszerek üzemeltetését a védekezés fenntartása és a víz visszatartása, továbbá tározása érdekében. Meg kell határoznia, hogy hol tartható vissza és hol tárolható a belvíz. Ezen adatok felhasználásával a földművelésügyi miniszternek jövő év február 28-ig kell javaslatot tennie a környezetvédelmi szempontból is előnyös vizes élőhelyek kialakítását szolgáló területekre. A belügyi és az agrártárca vezetőjének február végéig kell bemutatnia a hatékony öntözéses gazdálkodás elterjesztéséhez és működtetéséhez szükséges műszaki és infrastruktúra-feltételrendszert, számszerűsítenie a humánerőforrás-igényt és mindezek várható költségét.

A stratégiának 2018. április végéig a kormány asztalán kell lennie – ezért a belügyminiszter felel, akinek a munkába be kell vonnia a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarát, a földművelésügyi minisztert, a Miniszterelnökséget vezető minisztert és a nemzetgazdasági minisztert is. Utóbbi gondoskodik a stratégia elkészítéséhez szükséges 195 millió forintról az idei központi költségvetés terhére, illetve hogy álljon rendelkezésre további 55 millió költségvetési forint a „Földművelésügyi Minisztérium” fejezet terhére az Agrárgazdasági Kutató Intézet javára.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.