BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szabadkereskedelmi tárgyalások az EU és India között

Európai és indiai legfelsőbb döntéshozók kezdtek tárgyalásokat pénteken Újdelhiben a szabadkereskedelmi tárgyalások újrakezdésének lehetőségeiről.

Narendra Modi indiai miniszterelnök, Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, illetve az általuk vezetett delegációk közötti megbeszélések napirendjén az Európai Unió és India közötti kereskedelmi kapcsolatok élénkítésének a lehetőségei szerepelnek.

A delegációk egyebek között megvitatják az európai befektetők indiai beruházásait egyengető mechanizmus létesítésének, valamint az Európai Beruházási Bank (EIB) indiai szerepvállalása megerősítésének a lehetőségeit is.

Donald Tusk a Times of India lapban megjelent cikkében a klímaváltozást, a terrorizmus elleni összefogást és az urbanizációs problémákat jelölte meg az együttműködés konkrét területeiként.

Bízom benne, hogy a nem túl távoli jövőben újra megkezdhetjük az EU és India közötti szabadkereskedelmi megállapodásról a tárgyalásokat

- írta Jean-Claude Juncker az Indian Express napilapban megjelent cikkében.

Az Európai Unió és India között 2007-ben kezdődtek meg és 2013-ban rekedtek meg a tárgyalások bizonyos vámtételek eltörléséről és a piaci hozzáférés kölcsönös javításáról. A megállapodás legfőbb buktatójának az Indiával szemben az autók és autóalkatrészek, a borok és szeszesitalok vámjának az eltörléséről támasztott európai követelés bizonyult. Eltérő nézetek alakultak ki a szellemi tulajdon védelméhez fűződő jogok kérdésében is. Az Európai Unió 2016-ban, 88 milliárd dolláros forgalommal, India legnagyobb kereskedelmi partnere.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.