BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Óriási piacot vett célba fejlesztéseivel az NNG

Bár most még viszonylag kevés olyan jármű található az utakon, amelynek van valamilyen online hozzáférése, a helyzet gyorsan változik.

Két éve még csak 37,5 milliárd dollár volt, ám 2020-ra már 151,8 milliárd dollárra nőhet a GSMA adatai szerint a hálózatba kapcsolt autók piaca, amelyből egy magyar gyökerű vállalkozás, az NNG is méretes szeletet hasítana ki magának. Az autós navigációs rendszerek fejlesztéséről ismert, a tíz legnagyobb autógyártó közül héttel kapcsolatban álló cég a héten Budapesten mutatta be, hogy milyen fejlesztéseken dolgoznak; ezek a jövőben nagymértékben megkönnyítik majd a közlekedők életét. Bár most még viszonylag kevés olyan jármű található az utakon, amelynek van valamilyen online hozzáférése, a helyzet gyorsan változik. A BI Intelligence prognózisa szerint a 2021-ben piacra kerülő autók több mint 80 százaléka fog rendelkezni valamilyen típusú hálózati kapcsolattal, vagyis az utakon szinte lehetetlen lesz elkerülni e járműveket.

Forrás: Shutterstock

Mindez pedig komoly lehetőség a szoftvergyártók és -szolgáltatók számára is. A RethinkX szakértői csoport 2017-es, Rethinking Transportation 2020–2030 című tanulmánya szerint csak az amerikai autóiparból 1100 milliárd dollárnyi bevétel tűnik majd el, amelyet jórészt a különböző, autóiparhoz közel álló szoftverfejlesztő és -szolgáltató cégek fognak bezsebelni.

„A hálózati kapcsolat olyan szolgáltatásokat tesz elérhetővé az autók­ban, amelyekről korábban álmodni sem mertünk. Akár az is előfordulhat, hogy a digitális naptárunkkal szinkronban lévő járművünk reggeli közben figyelmeztessen arra, hogy a szokásos útvonalunkon baleset történt, dugó várható, így valamivel korábban kellene elindulnunk, vagy alternatív útvonalat lenne érdemes választanunk” – mondta el Kerecsen Tamás, az NNG technológiai igazgatója. A szakember a cég saját fejlesztésű berendezésén be is mutatta, hogy ez a gyakorlatban hogyan is működne. A demonstráció szerint a támogató rendszer nemcsak megtervezi az útvonalat, hanem segíthet a parkolóhely kiválasztásában, lefoglalásában és kifizetésében egyaránt. Ráadásul nem is kell túl sokat várni arra, hogy ezek a fejlett megoldások a hétköznapjaink részévé váljanak. A Világgazdaság érdeklődésére Kerecsen Tamás közölte, hogy az NNG által fejlesztett megoldások egy része a 2019-es modellekben már megtalálható lesz.

Az autózás jövőjéről szóló rendezvényen Király István, a Vodafone Magyarország vállalati szolgáltatások üzletágának vezérigazgató-helyettese arra hívta fel a figyelmet: ahhoz, hogy az egyre több egymással kommunikáló eszköz biztonságosan és stabilan működjön a jövőben is, átfogó hálózatfejlesztésekre lesz szükség. Az 5G lehet az a technológia, amelynek köszönhetően megjelenhetnek azok az újítások, melyek révén a hálózatba kapcsolt autózás kezelhetővé válik.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.