BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

További 2,2 milliárd forint jut innovatív terápiákra

A rákbetegek gyógyítására fordított kiadások az utóbbi években 30 százalékkal emelkedtek, éves szinten megközelítik a 180 milliárd forintot. Néhány esztendővel ezelőtt erre a célra 137 milliárd forint állt rendelkezésre.

A rákbetegek gyógyítására fordított kiadások az utóbbi években 30 százalékkal emelkedtek, éves szinten megközelítik a 180 milliárd forintot. Néhány esztendővel ezelőtt erre a célra 137 milliárd forint állt rendelkezésre – válaszolta képviselői kérdésre Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára.

A politikus kitért arra is, hogy a bevezetett tételes elszámolású gyógyszerek beszerzésére azért van szükség, hogy a korábbinál is több rákbeteg kaphasson kiemelten korszerű kezelést. Az új eljárás révén 2,2 milliárd forint értékben nyílik lehetőség több beteg ellátását támogató innovatív terápiára Magyarországon.

A tételes elszámolású gyógyszerek közé jellemzően a magas kezelési költségűek tartoznak, amelyeknél fontos, hogy a gyógyszer felhasználása, a kezelések eredménye a lehető legszorosabb módon nyomon követhető legyen – közölte a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK). Például a mellrákos betegek gyógyítására – ami a molekuláris terápiát is tartalmazza – a NEAK adatai szerint tavaly 32 milliárd forintot költöttek, hétmilliárddal többet, mint 2015-ben.

Amikor új gyógyszermolekulát fejlesztenek ki, akkor a hatásosságra és az eredményességre vonatkozó klinikai vizsgálatok során minden esetben egy már régóta használt, a kezelés „standardjának” tekinthető gyógyszerrel vetik össze. Ez akkor kap különös hangsúlyt, ha a gyógyszermolekula új terápiás csoportba is tartozik, vagyis másféle módon hat, mint a már forgalomban lévő változatok.

Azoknál a készítményeknél, amelyek az úgynevezett tételes elszámolású gyógyszerek közé kerültek, minden esetben igazolt volt a terápiás előny a hagyományos terápiákhoz képest – közölte válaszában az államtitkár. Kiemelte, éves szinten tízezer esetben még akkor is biztosítják a legjobb készítményhez való hozzáférést, amikor az adott gyógyszer még nem is tartozik a támogatottak közé, de a betegnek az lenne a legjobb kezelés. Ha több hasonló hatásmechanizmusú gyógyszer közül az orvosszakma meg tudta határozni, hogy melyikkel érhető el jobb eredmény egy-egy beteg esetén, akkor azon csoportoknál nem írnak ki közbeszerzési eljárást – tette hozzá.

A tételes elszámolású gyógyszer esetén az orvosnak minden egyes kezelés megkezdésekor egy közel 30 kérdést tartalmazó adatlapot kell kitöltenie. Ezeket az adatokat folyamatosan elemzik és egyeztetik a gyógyszergyártói érdekképviseletekkel. Az összevetésre vonatkozó eljárás megegyezik az európai szakmai protokollal, és ezek alapján határozzák meg egyes készítmények alkalmazásának helyét.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.