BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Huawei is licencdíjat fog fizetni a Nokiának

Több évre szóló licenchasználati megállapodást kötött a finn Nokia a kínai Huawei mobil hálózati berendezés és készülék gyártó vállalattal.

Licenchasználati megállapodást kötött a Nokia a kínai Huawei-vel, ezzal a finn cég már minden jelentős mobilkészülék-gyártóval licenchasználati egyezményre lépett. Az Apple, a Samsung Electronics, az LG és a Xiaomi vállalatok mind licencdíjat fizetnek a Nokia technológiájáért, ami lehetővé teszi a hardver alkatrészek csökkentését mobilkészülékekben, takarékoskodik az árammal, meghosszabbítja az akkumulátorok üzemidejét és javítja a rádiófrekvenciás vétel minőségét.

Forrás: AFP

A Nokia bevételének mintegy kilencven százaléka származik mobil hálózati berendezések gyártásából és hálózati technológiai szolgáltatások nyújtásából.

A finn vállalat 2014-ben hagyott fel a mobilkészülékek gyártásával és azóta csak hálózati berendezésekkel foglalkozik. A mobilkészülékek technológiai licencei után járó bevétel azonban ezzel együtt is jól jön számukra, különösen a hálózati berendezések piacán egyre élesedő verseny miatt. A Huawei a Nokia legnagyobb ellenfele a hálózati berendezések piacán. A Huawei értékesítési árbevétele alapján a legnagyobb hálózati berendezés gyártó vállalat, mobiltelefon gyártásban pedig a harmadik legnagyobb.

Az Apple szakértői becslések szerint évente 250 millió euró licencdíjat fizet a Nokiának. A Huawei és a Nokia a licencszerződés pénzügyi részleteit nem tette közzé, csak annyit, hogy az egy egyszeri tételből és évi díjfizetésből áll. Becslések szerint úgy 100 millió eurós évi díjfizetésről lehet szó. Az év eleje óta már mintegy 14 százalékot veszítő Nokia részvény a hír hallatára több mint két százalékkal erősödött.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.