BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Közel kétszázezernél indul jövőre a Tesco-dolgozók fizetése

A béremelés 14,1 ezer főt érint, a munkatársak átlagosan 10 százalékkal vihetnek többet haza.

A szakszervezetekkel kötött megállapodás értelmében a Tesco-Global Áruházak Zrt. további 2,8 milliárd forintot fordít a kiskereskedelmi dolgozók béremelésére – közölte lapunkkal a társaság. Ezzel együtt idén január óta 11,1 milliárd forintot fordított a jövedelmek korrekciójára a vállalat. Így az áruházláncnál 2018 januárjától 197 ezer forintra emelkednek a legalacsonyabb bérek a legalább hat hónapja teljes munkaidőben dolgozók esetében. Ez az összeg a pótlékokkal, túlórákkal együtt a bruttó 227,7 ezer forintot is elérheti. A béremelés 14,1 ezer főt érint, a munkatársak átlagosan 10 százalékkal vihetnek többet haza. A Tesco emellett a munkaerő fejlesztését is kiemelten kezeli: idén közel 100 millió forintot fektetett be több mint ezer dolgozó OKJ-képzésébe.

Forrás: MTI Fotó: Balogh Zoltán

A megállapodás után Pártos Zsolt, a Tesco ügyvezető igazgatója azt mondta, nagyra értékeli, hogy a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) és a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) is konstruktívan, partnerként vett részt a bértárgyaláson, ahol a felek a munkatársak érdekeit és a zavartalan üzleti működést tartották szem előtt. A KASZ és a KDFSZ is eredményesnek értékelte a tárgyalássorozatot. Nem volt mindig ilyen nagy az egyetértés, szeptember 9–10-én például országos sztrájkba torkollt a nézetkülönbség. Végül szeptember 1-jétől visszamenőleg emelte bruttó 179 ezer forintra a vállalat a havi bérminimumot. Ezek után a további tárgyalások tétje az volt, hogy a cég megőrzi-e 15 ezer forintos bérelőnyét a jövőre 180,5 ezer forintra emelkedő garantált bérminimummal szemben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.