BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Együttműködik a Vodafone és a Nokia

A Vodafone Magyarország és a Nokia együttműködésében tesztelt Nokia Saving Lives lehetővé teszi, hogy katasztrófahelyzetben a leggyorsabban és leghatékonyabban nyújtsanak segítséget a szakemberek. A megoldás keretén belül létrehozott ideiglenes 4G hálózathoz kapcsolódó drónok segítségével ugyanis pillanatok alatt láthatóvá válik, hogy hol és milyen jellegű segítségre van szükség.

Együttműködésre lépett a Vodafone Magyarország és a Nokia, hogy közös Nokia Saving Lives projektjük keretében új technológiák alkalmazásával nyújtsanak segítséget a katasztrófa sújtotta területek feltérképezésében – tájékoztatott sajtóközleményében a Vodafone.

 

Forrás: AFP

A két vállalat megoldásának alapját a Nokia által fejlesztett Nokia Ultra Compact Network elnevezésű, „hátizsák-méretű” 4G mobil hálózat jelenti, amelynek segítségével percek alatt lehet 4G hálózatot létrehozni. A megoldás fontos részét képezik továbbá a hálózathoz csatlakozott drónok, amelyekre nagy felbontású kamerát, vagy a látási viszonyoktól függően például hőkamerát szerelhetnek a túlélők keresésére. „Ez a nehezen megközelíthető, vagy különösen szennyezett területeken nyújt segítséget és a mentési munkálatok hatékonyabb megszervezését segíti elő” – áll a közleményben.

A már Finnországban, a Nokia központjában is bemutatott életmentő megoldást és technológiát itthon először a Balaton felvidéken próbálták ki a Vodafone és Nokia mérnökei, a drónokra erősített mérőtelefonok segítségével különböző magasságokban átfogó módon méréseket, teszteket végeztek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.