BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nő a fő gabonafélék aszálykitettsége

A társadalmi és gazdasági tényezők helyett inkább a korábbinál magasabb átlaghőmérsékleteknek van szerepük abban, hogy egyes gabonafélék termésátlagai stagnálnak az egész régióban, így Magyarországon is – mutatott rá elemzésében két magyar kutató, Pinke Zsolt és Lövei Gábor.

A gabonafélék jelentős hozamnövekedést mutattak az 1960-as években kezdődő zöld forradalom során, ám a termésátlagok emelkedése a Föld egyes jelentős gabonatermő régióiban megtorpant, vagy egyenesen csökkenést mutat – írja az egyik kutatást bemutató közleményében a Magyar Tudományos Akadémia (MTA). Ez komoly gondokat jelenthet a globális élelmiszer-ellátás biztonságát tekintve, ugyanis a jelenlegi humán-kalóriaigény közel felét néhány gabonafajta – árpa, búza, kukorica és rozs – biztosítja.

Forrás: MTI Fotó: Sóki Tamás

Az MTA közleménye megjegyzi, hogy bár a klímarendszer átalakulása látványos hatással lehet a növénytermesztésre, így a gabonák terméseredményeire is, csak elvétve találkozhatunk a változás perspektivikus áttekintésére lehetőséget adó hosszú idősorú elemzésekkel. Két magyar kutató, Pinke Zsolt, a Szent István Egyetem Környezetvédelmi és Tájökológiai Tanszéke és Lövei Gábor, a dániai Aarhusi Egyetem Agroökológiai Tanszék Flakkebjerg Kutatóközpontja munkatársának vizsgálata viszont ilyen. A két kutató a négy legfontosabb magyarországi gabonaféle termésátlagai és egyes éghajlati tényezők közötti kapcsolatokat elemezte az 1921–2010 közötti időszakban. Az MTA Lendület programja támogatását is élvező kutatás a hőmérséklet és a gabona-termésátlagok között fennálló egyre szorosabb kapcsolatra mutatott rá 1921 és 2010 között – azok szórásnégyzeteinek elemzésével. E tendencia különösen meglepő, hiszen 1921–1950-ről 1951–1980-ra a középhőmérséklet vegetációs időszaki és éves átlagai nagymértékben csökkentek.

A kutatók megállapításai szerint azonban később, 1981–2010 között a vegetációs időszaki középhőmérséklet átlagának emelkedése Celsius-fokonként 9,6–14,8 százalékkal csökkentette a négy legfontosabb gabonaféle terméshozamait. Ez az érték globálisan is számottevő, s azt a következtetést lehet levonni belőle, hogy a közép-európai gabonatermesztés jelentősen ki van téve a középhőmérséklet emelkedésének. A kutatók által vizsgált kilencven évben a csapadékösszegek és a hőmérsékleti átlagok kombinációja 17–39 százalékban magyarázta a termésátlagok ingadozását, ám az 1981 és 2010 közötti időszakban e mutató már 33–67 százalékra ugrott. Következésképp a zöld forradalom a klímatörténelem egy kivételesen kedvező időszakában zajlott le, akkor javított a termésátlagokon, amikor a növekvő műtrágya- és kemikáliafelhasználás, valamint a gépesítés és a növénynemesítés eredményei a mainál lényegesen előnyösebb klimatikus feltételekkel párosultak.

A korábbi magyarázatok szerint az egyes gabonafélék régiós stagnálását többnyire társadalmi és gazdasági tényezők okozták. A két magyar kutató elemzésének eredményei azonban felvetik a korábbihoz képest szignifikánsan magasabb hőmérséklet szerepét a szóban forgó negatív folyamatban. A felmelegedés robusztus hatása a termésátlagokra a jövőre vonatkozó figyelmeztetés is a közép-európai régió gabonatermesztői számára. A kutatók ezért az Alföldhöz hasonló adottságú, délkelet-európai száraz síkságok aszálykitettségének csökkentéseként a földhasználat extenzifikációját és a korábbi vizes élőhelyek helyreállítását javasolják.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.