Az uniós biztos aláhúzta, az élelmiszerek kettős minőségének kérdését az uniós bizottság nagyon komolyan veszi.
Bejelentette: ez év áprilisára elkészül az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontjában (JRC) fejlesztett módszertan, amelyet legalább 16 tagállam és az érdekelt felek is támogatnak. Ez teszi lehetővé az összehangolt kampány indítását májusban. A kémiai és szenzoros ellenőrzést jelentő minőségvizsgálat olyan termékeket fog érinteni, melyek a legtöbb tagállamban forgalomban vannak.
A vizsgálatok eredményét várhatóan az év végéig közzéteszik.
Az uniós biztos elmondta, a bizottság áprilisban tervezetet mutat be a fogyasztók félrevezetésének megakadályozása és az alacsonyabb minőségű termékek gyártásának visszaszorítása érdekében, hogy az elvárásoknak megfelelően ugyanolyan minőségű termékek álljanak rendelkezésre az EU egész területén.
Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke az unió helyzetéről szóló tavalyi értékelő beszédében hangsúlyozta:
nem fogadható el, hogy Európa egyes részein azonos csomagolással és márkajelzéssel alacsonyabb minőségű élelmiszereket árulnak.
Erősebb hatáskört kell biztosítani a nemzeti hatóságok számára ahhoz, hogy mindenhol felszámolják ezeket a jogellenes tevékenységeket.
Több uniós tagállamban tavaly folytatott élelmiszerbiztonsági vizsgálat megállapította, hogy bizonyos multinacionális cégek a később csatlakozott uniós tagállamok vásárlóinak megtévesztésére és becsapására épülő üzletpolitikát folytat. Általános jelenség, hogy gyengébb alapanyagokból készült élelmiszereket árulnak a kelet-európai országok legtöbbjében – közölték.
https://www.vg.hu/kozelet/fazekas-100-millio-embert-erinthet-az-elelmiszerek-kettos-minosege-484436/
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.