BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hátszelet kapott az ÉMÁSZ óriásprojektje

Az oszlopos megoldásnál sokkal drágább a 70-120 centi mélyre történő kábelfektetés, a mátrai munkát pedig külön nehezítik a sziklák és a megközelíthetőséget rontó domborzati adottságok.

Nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű közigazgatási hatósági üggyé nyilvánította a kormány közel húsz bükki, illetve mátrai település áramelosztó vezetékeinek földkábelre való cseréjét. A projektet tavaly nyáron az ÉMÁSZ indította el a helyi országgyűlési képviselő, Horváth László kezdeményezésére. A cél az volt, hogy ne legyen zavar az észak-mátrai áramellátásban a hó súlya alatt kidőlő vezetékoszlopok miatt. Ám akkoriban a mostani rendeletben érintettnél sokkal kisebb beruházásról volt szó. Ráadásul már akkor felmerült, hogy az oszlopok kidőlése megakadályozható tervszerű nyiladékkezeléssel, például fokozatosan növekvő fák ültetésével is. Ez azért fontos, mert az oszlopos megoldásnál sokkal drágább a 70-120 centi mélyre történő kábelfektetés, a mátrai munkát pedig külön nehezítik a sziklák és a megközelíthetőséget rontó domborzati adottságok.

Fotó: Reviczky Zsolt

A Világgazdaság információja szerint egy kilométernyi légvezeték nagyjából 5 millió forintért létesíthető, a föld alatti kábel pedig legalább 15 millióból. Eszerint a 110 kilométeres felső-mátrai projekt nagyjából 1,65 milliárd forintot vitt volna el, arról viszont nem jelent meg adat, hogy mennyibe kerül majd a mostanra az eredeti többszörösére hízó beruházás. A földkábelezést egyébként azért kellett (több száz ingatlant érintve) további településekre is kiterjeszteni, mert a szabályozás szerint adott szakaszon – ideértve az elágazásokat is – nem váltogathatják egymást földkábelek és légvezetékek.

Lapunk értesülése szerint jogos volt a tavalyi aggály, vagyis meglehetősen időigényes lett az önkormányzatokkal való egyeztetés, engedélyezés. Horváth László képviselő ezért már a múlt évben megígérte, hogy eljár az engedélyezés felgyorsítása érdekében. A keddi Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet éppen ezt a segítséget adja meg. A projekt során az ÉMÁSZ egyúttal automatizálja a hálózatát, így a meghibásodás távolból akár egy laptopról is észlelhető, a rendszer állapotát pedig drónokkal is ellenőrizni lehet majd. A társaság többirányú betáplálással gondoskodik arról, hogy zavar esetén máshonnan kapjon áramot az adott szakasz. Az országban sok tízezer kilométernyi föld alatti elektromos kábel van, főleg a nagyvárosokban és a nagyobb településeken, a lakóparkokban, az üdülő- és az iparterületeken, de még a Hortobágyon is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.