BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kiállítás köszönti az idén 50 éves BKV-t

Ötven éve, 1968. január 1-jén alakult meg a BKV. Azóta a fővárosi közlekedés rendkívül eseménydús fél évszázadot tudhat maga mögött, amelynek tárgyi emlékeiből nyílt kiállítás a BKV Deák téri Földalatti Vasúti Múzeumában.

Az 1968. január 1-jén megalakult BKV tárgyi emlékeiből nyílt kiállítás a BKV Deák téri Földalatti Vasúti Múzeumában, ahol a fotók és egyenruhák mellett egyebek közt egykori jegylyukasztókat, iránytáblákat, menetrendeket, maketteket is kiállított a BKV.

Noha a BKV 50 éve jött létre jelenlegi formájában, a budapesti tömegközlekedés már több mint száz éve üzemel – mondta a kiállítás megnyitóján Bolla Tibor, a cég elnök-vezérigazgatója.

A BKV ugyanis több, korábban önállóan működő közlekedési vállalat – a Fővárosi Villamosvasút, a Fővárosi Autóbuszüzem, a Budapesti Helyi Érdekű Vasút, és a Fővárosi Hajózási Vállalat – összevonásával született meg, amelyekhez 1973-ban új ágazatként a metró is csatlakozott.

Az 50 évvel ezelőtti Budapestet még a Ganz villamosok, a 620-as és 180-as Ikarusok, továbbá szovjet gyártmányú trolibuszok jellemezték.

Érdeklődők az 50 éves a BKV című kiállítás megnyitóján, a Földalatti Vasúti Múzeumban 2018. február 22-én.
Forrás: MTI / Balogh Zoltán

A főváros fejlődésével párhuzamosan aztán változott, modernizálódott a közösségi közlekedés is. Az évek múlásával a járműpark is kicserélődött, sőt bővült az igénybe vehető közlekedési eszközök köre is. A BKV szervezete az 1970-es években a zugligeti libegővel, majd az 1986-ban újraindított Budavári Siklóval is gyarapodott.

A vezérigazgató szerint az elmúlt időszakban a közösségi közlekedésre egyre nagyobb igény mutatkozott, és ez a jövőben sem fog megváltozni. Beszédében kitért arra is, hogy szerinte 50 év múlva már nem csak vezető nélküli metrók, de villamosok, illetve buszok is közlekednek majd Budapesten.

A BKV elmúlt 50 évéből származó tárgyakat felvonultató kiállítás megnyitóján Bolla Tibor időkapszulába helyezett el egy a BKV 50. születésnapjáról szóló kiadványt, egy érmét, illetve a BKV mai vezetőinek fényképével és aláírásával egy plakátot.

Fél évszázados jubileumát egyébként a vállalat egész éven át tartó ünnepségsorozattal kívánja emlékezetessé tenni.

https://www.vg.hu/vallalatok/harminc-uj-modulo-buszt-vesz-hamarosan-bkv-2-792793/

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.