BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kísérleti gazdaságfejlesztési program indul Romániában

Aláírták a Maros-mezőségi gazdaságfejlesztési program támogatási szerződéseit a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem marosvásárhelyi épületében pénteken.

A Romániában kísérleti jelleggel elindított programban 521 pályázó vállalkozás és személy nyert összesen 1,5 milliárd forint támogatást eszköz- vagy tenyészállat-beszerzésre, illetve mezőgazdasági területek telekkönyvezésére.

Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára az aláíráson arról beszélt, hogy a program megkönnyebbülést hozhat a helyieknek. Hozzátette: a sikerhez egy erős magyar kormány, a pályázók hite, a programot lebonyolító marosvásárhelyi Pro Economica Alapítvány példás szervezőmunkája, valamint a román kormány támogatása is szükséges volt.

Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdaságdiplomáciáért felelõs államtitkára
Forrás: MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Az államtitkár elmondta, a szerződések aláírása után a magyar kormány átutalja a támogatási összegeket, és a pályázók heteken belül beszerezhetik az eszközöket vagy tenyészállatokat. Hozzátette: messze még a végső cél, a megélhetés és a helyben maradás feltételeinek biztosítása a Mezőségen és Erdély-szerte.

Kozma Mónika, a Pro Economica Alapítvány ügyvezetője elmondta: az igénylők legfeljebb 15 ezer eurónak megfelelő összegre pályázhattak, és terveik megvalósításához 25 százalékos önrészt kellett biztosítaniuk.

335 magánszemély nyert mezőgazdasági támogatást, 71 személy kap pénzügyi segítséget mezőgazdasági területei telekkönyvezéséhez. Ugyanakkor 72 kis- és középvállalattal írnak alá eszközbeszerzési, és 40 mezőgazdasági vállalkozással eszköz- és tenyészállat-beszerzési szerződést – tette hozzá.

Az ügyvezető elmondta, az 521 nyertest több mint 570 pályázatból választották ki. A távirati iroda kérdésére Kozma Mónika azt is elmondta, nem lehet pontosan megállapítani a román nemzetiségű pályázók számát, de arányuk 8-10 százalék körüli volt.

Péter Ferenc, a Maros megyei önkormányzat vezetője köszönetet mondott a magyar kormánynak a támogatásért. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Maros megyei szervezetét is vezető politikus reményét fejezte ki, hogy a választások után folytatódik a program.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.