BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Veszélyes ütemben emelkedett az amerikai palaolaj-kitermelés

Napokon belül válaszintézkedésekre kerülhet sor az OPEC részéről az amerikai olajkitermelés felfutása miatt – figyelmeztetett a Nemzetközi Energiaügynökség.

Beigazolódtak a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) félelmei: negatív árkorrekciót eredményezett a kőolaj határidős piacán az, hogy az amerikai olajszektor a vártnál nagyobb, szakértők szerint már veszélyes ütemben növelte az utóbbi időben a kitermelést – tudósított a CNBC. A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) frissen megjelent figyelmeztetése szerint napokon belül válaszintézkedésekre lehet számítani az olajkartell részéről. Sérti ugyanis az érdekeiket, hogy megállt a Brent piacán a tavaly nyáron indult dinamikus áremelkedés, amely 45 dollárról újra 70 dollár fölé (többéves csúcsra) repítette a kőolaj határidős árát.

Forrás: AFP

A kőolaj piacán idén megindult árcsökkenés oka az, hogy az EIA kimutatása szerint tavaly augusztus és november között napi 846 ezer hordóval emelte kitermelését az amerikai olajipar, aminek eredményeként 10 millió hordóra nőtt a napi kapacitás. A folyamat ráadásul január végén extrém módon felgyorsult azzal, hogy naponta 330 ezer hordóval fokozták a kitermelést.

Legutóbb 2014-ben fordult elő, hogy a tengerentúli olajkínálat már érdemben veszélyeztette az OPEC pozícióit. Ak­kor indult el a palaolaj-forradalom, fejfájást okozva a kartelltagoknak és Oroszországnak.

Korábban az amerikai kőolaj-kitermelést tisztán a tőzsdei árak mozgatták, most viszont kény­telenek versenyt futni a rivális palaszektorral, és sokak által károsnak tartott szintre emelni a termelést. A várakozások szerint az OPEC-tagok olyan stratégiai lépést fognak tenni, amely a kőolaj-kitermelőknél magasabb költséghányaddal dolgozó palaolaj-szereplők helyzetét gyengítené. A végső cél a piacról való teljes vagy részleges kiszorításuk lenne.

A palaolajjal kiegészült amerikai kitermelés idén januárban már utolérte Szaúd-Arábiáét. Az EIA most úgy kalkulál, hogy az amerikai olajtermelés idén elérheti a napi 11 millió dolláros szintet. Ha ez megvalósul, Oroszország elveszíti piacvezető pozícióját, vagy legalábbis arra kényszerül, hogy megossza az Egyesült Államokkal.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.