BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lassan elárasztja a magyar hús Tajvant

Jelentősen bővülhet a tajvani magyar húsexport, miután újabb 11 magyar cég szállíthat baromfi és sertéshúst a szigetországba – közölte Budai Gyula, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) miniszteri biztosa.

Az Oroszország által elrendelt embargóból fakadó külgazdasági intézkedésekért felelős miniszteri biztos elmondta: a tajvani Állat- és Növény-egészségügyi Ellenőrzési és Karantén Hivatal (BAPHIQ) erről szombaton tájékoztatta a magyar hatóságokat, így Magyarországról már 9 sertés- és 18 baromfiüzem rendelkezik tajvani exportengedéllyel.

Forrás: MW

Budai Gyula szerint ez azért is kiemelkedő eredmény, mert így Magyarországról dupla annyi vállalkozás szállíthat húst Tajvanra, mint bármely más oda exportáló ország. Ettől pedig nagymértékű exportnövekedést vár Magyarország – tette hozzá a miniszteri biztos. Különösen azért, mert a most engedélyt szerző cégek nagy része már rendelkezik potenciális tajvani partnerrel, és a kivitel megkezdésével csak a most megkapott engedélyre vártak.

A tajvani statisztikai hivatal adatai szerint a Tajvanra irányuló magyar sertésexport értéke öt év alatt megtízszereződött:

míg 2013-ban 1,2 millió dollár volt, 2017-ben már elérte a 14,4 millió dollárt. A baromfiexport pedig 2013-tól 2017-ig ötszörösére emelkedett, 400 000 dollárról 1,9 millió dollárra.

A Földművelésügyi Minisztérium szombaton közölte, hogy újabb 8 baromfi vágóhíd, valamint 1 baromfi- és 2 sertésfeldolgozó üzem kapta meg az exportengedélyt a tajvani karanténhivataltól. A legutóbb engedélyhez jutó üzemek között bajai, hajdúböszörményi, kecskeméti, kerekegyházi, kiskunfélegyházi, kiskunhalasi, kiskunmajsai, mezőkovácsházi, nyírgelsei, orosházi, pusztamérgesi, szarvasi, szekszárdi, szentesi, tamási és törökszentmiklósi székhelyű vállalkozás is található.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.