BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Okostelefonnal gyorsabban csaphatunk le a kívánt lakásra

Az okostelefonok térnyerése az ingatlanpiacon is megfigyelhető, a lakást keresők és bérlők 60 százaléka már mobileszközt használ az otthonkereséshez az ingatlan.com adatai alapján.

A jelenlegi piaci környezetben az ingatlankeresőknek egyre hangsúlyosabb, hogy minél hamarabb rátaláljanak a megvásárolni vagy bérelni kívánt lakásra – mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. A szakember a 2018-as lakáskeresési tendenciákról azt is elmondta, hogy a keresők a gyorsaság kulcsát az okostelefonjuk aktív használatában látják.

A felhasználók visszajelzése alapján a mobilalkalmazások népszerűsége annak köszönhető, hogy az őket érdeklő friss lakáshirdetéseket hamarabb tudják megtekinteni, mintha számítógépről lépnének be.

Forrás: AFP

A lakást keresők hatoda – 14 százaléka – a megadott paramétereknek megfelelő friss lakáshirdetésről szóló jelzés után lép be az ingatlan.com alkalmazásába. Ráadásul az okostelefont használók alkalmanként átlagosan 30 százalékkal több időt töltenek ingatlankereséssel a számítógépről érkező látogatókhoz képest.

Sokan felismerték azt is, ha hamarabb megtalálják a keresett lakást, akkor az áremelkedés miatt ez pénzben kifejezhető előnyt is jelenthet a számukra. Az átlagos éves drágulás mértéke a 15 ezer főnél nagyobb városok esetében több mint 10 százalék. Egy hónappal rövidebb ideig tartó kereséssel majdnem 1 százalékot lehet megspórolni a lakás árából, ami százezrekben mérhető megtakarítást is jelenthet

– fogalmazott Balogh László.

Az ingatlan.com összeállításából az is kiderül, hogy a használt lakások piacán idén is a 40-60 négyzetméteres lakások a legkeresettebbek, ezek adják az összes érdeklődés 34 százalékát.

Különösen lényeges a gyorsaság a panelok esetében, mert az ingatlan.com adatai szerint ezek kelnek el a leghamarabb.

Balogh László elmondta, hogy a panellakások értékesítési ideje a nagyvárosokban jelenleg átlagosan 55 nap, míg ugyanez az időszak a téglalakásoknál elhelyezkedéstől függően 83-95 nap körül van.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.