BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A távhőrezsi is kisebb lesz áprilisban

Az áprilisi távfűtésszámlával, de legkésőbb június 30-ig az összes távfűtött lakás tulajdonosának meg kell kapnia a téli rezsicsökkentés részeként járó 12 ezer forintos költségtérítést.

A távhőszolgáltatók az ügyfeleik áprilisi számlájában kötelesek érvényesíteni a kormány által elrendelt, 12 ezer forintos jóváírást – áll abban a kormányrendeletben, amely leírja a nagy téli hideg miatti fűtésköltségek mérséklését célzó téli rezsicsökkentés megvalósításának módját. A pénz csak lakás céljára használt ingatlanok után jár a háztartásoknak, akkor is, ha önálló díjfizetők, és akkor is, ha a szolgáltatás árát díjmegosztással vagy anélkül fizetik ki. Azoknak a fogyasztóknak, amelyeknek az áprilisi számlája nem éri el a 12 ezer forintot, a díjkompenzáció fennmaradó részét a következő hónapban, de legkésőbb június 30-ig kell megkapniuk.

Forrás: MW

Magyarországon kilencvenöt településen majdnem 650 ezer a távhővel ellátott lakások száma a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) nyilvántartása szerint. Ennek alapján 7,8 milliárd forintnyi rezsicsökkentés várható. A pénzhez a szolgáltatók az energiapolitikáért felelős minisztériumban e célra létrehozott költségvetési előirányzat terhére jutnak hozzá április 15-ig. Ám előzőleg a kormányrendelet hatálybalépése utáni tizenöt napos, jogvesztő határidőn belül tájékoztatniuk kell a MEKH-et, hogy fogyasztókategóriánként hány ügyfelüket érinti a rezsicsökkentés.

Százhúsz napjuk van továbbá arra, hogy a hivatalt a kormányrendelet végrehajtása kapcsán felmerült kiadásaikról is értesítsék. A lakosságnak juttatandó, illetve a szolgáltatók költségeire kifizetendő összegekről a MEKH értesíti a minisztériumot.

Van azonban egy olyan felhasználói kör is – jellemzően társasházak –, amely levált a távhőszolgáltatójáról, hogy a hőt és a meleg vizet a saját, gázüzemű kazánjával állítsa elő, illetve az a kör, amely eleve gázkazános fűtéssel épült társasházba költözött. Közülük azoknak jár a téli rezsicsökkentés – de nem a távhő-, hanem a gázrezsioldalon –, akik a gázt az egyetemes szolgáltatásban vásárolják.

A Főtáv hálózatáról az 1990-es, 2000-es években mintegy kétezer háztartás vált le, de 2011 óta szinte egy sem, sőt tart a visszacsatlakozásuk

– válaszolta a Világgazdaság kérdésére Herpai Attila, a társaság szóvivője. Mint elmondta, a Főtáv értesülései szerint a saját kazánra váltók meghatározó hányada az egyetemes (korábban közüzemi) gázszolgáltatást választotta. Később a szabadpiacra lépettek egy része is az egyetemes szolgáltatás mellett döntött, hogy kivédhesse a versenypiaci árak ingadozását. A ma épülő társasházak közül egyre több már induláskor a Főtáv szolgáltatását kívánja igénybe venni.

A MEKH összesítése szerint az általa eladott távhő mintegy 80 százalékát a lakosság használja fel. Egy településen jellemzően egy távhőszolgáltató működik, néha több; arra is van példa, hogy egy szolgáltató több településen aktív.

Zöldhő lehet Siklóson

Március 1-jétől a Siklós-Hő Kft. Siklós távhőszolgáltatója. A céget a feladatra tavaly kiírt koncessziós pályázat nyertese, a Veolia Energia Magyarország Zrt. alapította. A fiatal társaság huszonöt éven át állítja majd elő és szolgáltatja a hőt a városban, induló ügyfélköre az erről kiadott közlemény szerint 1058 háztartásból és 15 intézményi megbízóból áll. A Veolia néhány éven belül java részben megújuló alapú forrásokra akarja átállítani Siklós távhőellátását. A szolgáltatóváltás nem befolyásolja az árakat, hisz a távhő a lakossági felhasználóknak hatósági áras. | VG

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.