BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Feltámadt a szélenergia északon

Nincs egy éve sem, hogy a hitelezők meglehetősen kedvezőtlen jövőt jósoltak az észak-európai szélenergia-termelő iparág számára. Egy év alatt viszont nagyot fordult a világ, s a svéd és norvég szélturbinák megduplázták bevételüket. Most csődök helyett mindenki új beruházásokra készül.

A villamosenergia-árak emelkedése és a zöldtámogatásokban bekövetkező változások hatására az elmúlt egy évben csaknem megduplázódott a szélenergia-alapú áramtermelés várható bevétele Svédországban és Norvégiában – írja a Bloomberg.

Mindez azért is különösen jó hír, mert a nem várt pozitív eredmény egy olyan időszak után született, amely rendkívül nyomott árakkal sújtotta az iparágat. A trend annyira borús képet festett a jövőről, hogy a skandináv pénzintézetek – a Nordea Banktól a Swedbankig – vörös jelzéseket küldtek a hitelezőknek, hogy óvakodjanak a szélenergiát érintő beruházásoktól.

Az idei beruházások révén a tavalyi mélypont után az éves svéd áramtermelés több mint 10 százalékát adhatja a szélenergia
Fotó: AFP/Nina Larson

A negatív hangulatnak meg is lett az eredménye: az Aligera Holding januárban jelentett csődöt, mivel az alacsony áramárak miatt nem tudta tovább törleszteni adósságait. Nem ez volt az első iparági csőd: az elmúlt két évben hasonló sorsra jutott a Kalix Vindkraft és a Gothia Vind is.

A lejtmenetet az váltotta ki, hogy a svédországi szélenergia-termelés az elmúlt öt évben százszázalékos növekedésen van túl.

Ez annak köszönhető, hogy a svéd gazdaságban megemelték a megújuló energiaforrások részarányára vonatkozó célszámokat. Az így piacra kerülő egyre nagyobb mennyiségű zöldenergia pedig nem csupán a tarifákat szorította le, de azon speciális tanúsítványok értékét is, amelyek a zöldenergia termeléséhez szükségesek.

Ám ezzel egy időben a régió áramtermelésének mintegy felét kitevő vízenergia-termelés csökkenő pályára állt, míg a szén és a szén-dioxid-kvóta ára emelkedett. Ez jött most kapóra a zöldenergiának, mivel az áram ára kilőtt, a zöldbizonylatok ára pedig megháromszorozódott tavaly óta. A szakértői becslések szerint most arra lehet számítani, hogy az idei évben születő beruházási döntéseknek hála már most teljesülhet az évi 18 terrawattórás szélenergia-termelés, amely a teljes éves svéd fogyasztás több mint 10 százaléka.

A teljes cikk a Világgazdaság szerdai számában olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.