BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Külföldre megy a spárga

Az évi hét-nyolcezer tonnás magyar spárgatermelés csupán tíz százaléka marad itthon, mivel nincs kultúrája a spárgafogyasztásnak – mondta Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) elnöke a Magyar Hírlapnak.

Idén a márciusi nagy hideg miatt késett a spárga érése, most pedig a hirtelen jött meleg miatt felgyorsult. Körülbelül a felénél tart a spárga betakarítása, amelynek a szezonja március végétől május végéig tart – közölte a Magyar Hírlap keddi számában Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) elnöke.

Ledó Ferenc kifejtette, hogy Európában a meghatározó spárgatermelők, a németek és a spanyolok, az elcsúszás miatt, egyszerre dobták piacra a spárgát, így komoly túlkínálat alakult ki a nemzetközi piacon, emiatt nehéz a magyar termelőknek eladniuk. Közölte, az árak is kifejezetten alacsonyak, és mivel a magyar gazdák szinte teljes mértékben az exportra alapoznak – leginkább a német és osztrák piacra termelnek -, most nehéz helyzetbe kerültek.

A legnagyobb spárgatermesztő körzet Ásotthalom környékén, illetve Kecskeméten található, de az utóbbi években a Nyírségben is egyre népszerűbb.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.