BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csúnyán elbuktak az autókereskedők

Az elmúlt 12 hónap során vizsgált több mint 800 autókereskedésből mintegy 400 felelt meg az autókínálat, a céges háttér, illetve a vásárlói visszajelzések szempontjait is figyelembe vevő kritériumrendszernek az ország első ellenőrzött használtautó-piacterén, a JóAutók.hu portálon. A portál becslése szerint a teljes piacon még kedvezőtlenebb az arány: a mintegy 3000 jelenleg működő autókereskedésből 800-1000 tud megfelelni maradéktalanul a megbízhatósági feltételeknek – derül ki a JóAutók.hu közleményéből.

Éppen egy éve kezdte meg működését a JóAutók.hu, amely elsőként vállalta fel Magyarországon, hogy csak megbízhatósági előszűréseket követően tesz ki autóhirdetést a felületére. Az eltelt időszak főbb tapasztalatai az alábbiak:

a vizsgált, valamivel több mint 800 autókereskedő cégnek csupán 48 százaléka felelt meg az előszűréseknek.

A kiszűrt cégek 49 százaléka a nem megfelelő autóállomány, 36 százaléka a negatív vásárlói és szakmai visszajelzések, 15 százaléka pedig a nem megfelelő céges háttér miatt hullott ki a rostán.

A leggyakoribb buktatók

Az autóállomány esetében kizáró szempont többek között a sorozatosan előforduló irreális kilométeróra-állás, a rossz műszaki állapotú, hiányos, működésképtelen vagy sérült autók jelentős súlya a kínálatban, illetve a fantomkészletből történő értékesítés, vagyis még nem behozott, csak ígéretként létező használt autók árusítása előleg vagy foglaló bekérésével.

A nem megfelelő céges háttér egyaránt vonatkozik a telephely nélkül működő, jelentősebb adótartozást felhalmozó, illetve felszámolás vagy csődeljárás alatt lévő kereskedésekre is. A visszajelzések esetében a portál egyaránt támaszkodik ügyfelek, vásárlók, saját partnerek értékelésére, illetve szakmai know-how-k alapján nyert egyéb adatokra.

Az a tény, hogy egy autókereskedő nem felel meg a megbízhatósági kritériumok valamelyikének, nem jelenti azt, hogy valamennyi autóhirdetése félrevezető volna

– hangsúlyozza Halász Bertalan, a JóAutók.hu vezérigazgatója.

A cég várhatóan az idei év végére mind a 3000 hazai kereskedőcéget átvilágítja majd. Várakozásaik szerint azonban – tekintettel arra, hogy a tesztelés eddig a nagyobb és ismertebb kereskedőket érintette – a megbízhatóan működő kereskedők száma 800 és 1000 között alakul majd, ami kevesebb mint harmada az összes piaci szereplőnek.

Az eddigi tapasztalataink szerint igen nagy a valószínűsége annak, hogy egy érdeklődő megtévesztő autóhirdetéssel találkozik. Az első forgalomba helyezés óta Magyarországon futó autók esetében könnyebb, külföldi eredetű járművek esetében nehezebb az előéletet feltérképezni

teszi hozzá Halász Bertalan.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.