BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tiszta haszon lehet az airbnb-zés

Elviheti az árbevétel felét is az adóhatóság, miután az Európai Bíróság is jogosnak találta a NAV bírságolási gyakorlatát a bejelentés nélküli tevékenységet folytató rövid távú lakáskiadókkal szemben.

A feketén airbnb-zők innentől kezdve nem úszhatják meg az elmaradt – egyébként kedvezményes – adó utólagos megfizetésével, hanem eho-t, szja-t és áfát is kötelesek fizetni, és emelet összegű adóbírság, késedelmi pótlék, sőt, a bejelentkezési kötelezettség elmulasztása miatt akár egymillió forintos mulasztási bírság is kiszabható rájuk. Ráadásul a tevékenységből származó, a NAV által becsült bevétel összegével szemben az adózóra hárul az ellenbizonyítás terhe.

Nem véletlenül szigorítottak a bejelentés nélküli szálláskiadás szankcionálási rendszerén, hiszen a miközben a rövid távú szolgáltatást egyszerűbb és kedvezményes adófizetéssel igyekszik fehéríteni az állam, továbbra is burjánzik a területen az illegális tevékenység.

Megéri Budapesten lakást kiadni
Fotó: AFP

A Magyar Apartmankiadók Egyesületének elnöke, Schumicky Balázs tapasztalatai szerint kettős folyamat zajlik a piacon:

egyrészt a hozamcsökkenés miatt egyre több a kilépő, illetve a hosszú távú lakáskiadás területére átlépő tulajdonos, miközben rendületlenül duzzasztja tovább a kínálatot a sok új lakás.

Olyannyira, hogy a belépőkkel nagyobb volumenben nő a kiadó férőhelyek száma, mint amennyivel a budapesti vendégforgalom emelkedik, vagyis a szállásdíjak továbbra is stagnálnak, sőt, csökkennek az elmúlt évekkel összehasonlítva.

A szerencsevadász új belépők között sok az ellenőrzés megúszásában reménykedő, akik csak néhány hónapra, és külföldi bankszámlával, esetleg paypal fizetési lehetőséggel remélik megúszni, hogy szemet szúrjanak a NAV-nál. Az általuk okozott kár súlyos – mondja az egyesületi elnök –, mert sokszor a jóval a piaci árszint alatti kínálatukkal árletörő hatásuk van, ráadásul egy olyan nagyon kis költésű réteget vonzanak a városba, amelyiken senkinek sincs igazán haszna.

A legnehezebb helyzetben a garzonok tulajdonosai vannak, akik egy rendkívül telített kategóriában mozognak.

A budapesti airbnb kínálat zöme garzon, illetve egy szobás lakás, amelyek között – piaci szereplők információi szerint – már 6-8 ezer forintos éjszakánkénti árak is felbukkannak az átlagos 12-15 ezer forintos árszinttel szemben.

Az apartmankiadók egyesülete is támogatja a terület kifehérítésére irányuló törekvéseket, a NAV bírságolási gyakorlata kapcsán is arra figyelmeztet, hogy a rövid távú lakáskiadók tegyenek eleget bejelentési kötelezettségüknek. Schumicky Balázs szerint most az a nagy kérdés, hogy a szálláskiadás 18 százalékos áfakulcsa jövőre valóban 5 százalékra csökken-e, ugyanis egy jó helyen lévő minőségi budapesti 3 szobás lakással vagy 2-3 saját kisebb lakás üzemeltetésével a 8 millió forintos áfamentességi határt sokan át tudják lépni.

Az aranykornak azonban már vége, míg három éve egy 8,5 milliós garzonnal 4 millió forintos bevételt is el lehetett érni, ma legalább 21-22 millió forintért lehet egy ekkora ingatlant venni, miközben az elérhető bevétel a túlkínálat miatt nem lett több.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.