A kertészetre és a hozzá kapcsolódó feldolgozóiparra, így a hűtőiparra is sokáig kitörési pontként tekintettek Magyarországon. Ehhez képest milyen az iparág helyzete most?
Kezdjük azzal, hogy gyorsfagyasztott termékek helyzete a világon kifejezetten jó. Az emberek egyre jobban megszokják a kényelmet és a minőséget, illetve rájöttek, hogy a fagyasztott termékek révén helytől és időtől függetlenül mindig értékes tápanyaghoz juthatnak. Az urbanizáció egyre nagyobb mértékű, egyre kevesebb idejük van az embereknek, az élelmiszer pedig vidéken termelődik meg, de a fagyasztás révén nem probléma a szállítás, a zöldség és a gyümölcs megőrzi a minőségét, míg egy friss termék már nem.
Ez a kedvező helyzet igaz a magyar hűtőiparra is?
Az már nem annyira rózsás, mint amennyire lehetne. Az uniós csatlakozáskor remek lehetőség előtt álltunk, mivel a kertészeti kultúrák nem voltak kvótákhoz kötve. Vagyis adott volt egy nagyszerű kitörési pont, ahol nagyobb hozzáadott érték érhető el, megmutathatjuk a nagyszerű talaj- és klimatikus adottságainkat, és kiváló élelmiszeripari alapanyagot biztosíthatunk. Ám ez nem következett be, jöttek a válságok, a teljes élelmiszeripar lemaradt, nem történtek meg a szükséges beruházások, most pedig ennek isszuk a levét. Ráadásul eljutottunk oda, hogy nincs szakember, nincs munkáskéz.
A szakemberképzésnél valami nagyon félrement, nincs utánpótlás, nincsenek, akik értenének az élelmiszeripari gépekhez. Nálunk csak az albertirsai gyárban ötszáz gép van, mind speciális, és mindet fel kell készíteni a szezonra. Ezeknek a gépeknek az adott érési időpontban a topon kell lenniük, nem lehet meghibásodás. Ha például egy kéthetes szezonban kiesik a gép egy hétre, az itt azt jelenti, hogy oda a fele szezon.
Hogyan reagálnak erre a helyzetre a cégek?
Amíg a szakképzési hozzájárulásból fél százalék a cégnél maradhatott, addig e pénzből mindig élelmiszeripari szakmunkásokat képeztünk. Amióta ez megszűnt, az egyéb költségekből kell átcsoportosítanunk erre a célra, mert a képzést muszáj megtartanunk. De probléma az is, hogy a szakembereken kívül munkáskézből is hiány van, elfogyott az a tartalék, amelyet be lehetett tanítani egy-egy munkára. Ez sajnos az egész élelmiszeriparra jellemző.
Alapanyagoldalról is érzik a munkaerőhiány okozta problémát?
Igen, mégpedig úgy, hogy a nagyobb kézimunka-igényű kertészeti kultúrákat a gazdák már nem vállalják, ezért bizonyos zöldség- vagy gyümölcsfélékből nem is annyi jött be, mint amennyit fel tudtunk volna dolgozni. Ilyen volt a brokkoli, a karfiol vagy a paprika. De említhetem a málnát is, amely verhetetlen volt. Nem is olyan régen a magyar gurulós málna fogalom volt a világpiacon, most viszont már nincs ember, aki leszedje. Eltűnnek az ültetvények.
Ez probléma az összes bogyós gyümölcsnél. A csonthéjasoknál annyiban más a helyzet, hogy azokat rázógépekkel tudják betakarítani. Ott viszont az kell, hogy a gyümölcsös közel legyen a feldolgozóhoz, mert a rázás során óhatatlanul sérül a gyümölcs, és a hosszú szállítási idő alatt megindul a romlása. Nekünk nagy szerencsénk van, néhány kilométerre tőlünk, a Gödöllő-Ceglédberceli-dombságon több mint 800 hektár csonthéjas gyümölcsös van.
Mi lehet a megoldás erre a munkaerőpiaci helyzetre?
A cégek maguk képeznek szakembereket, és úgy látom, a kormány is igyekszik az inaktív, de még munkára fogható rétegeket mozgósítani. Itt a nyugdíjasokra, a diákokra és az olyan sérült emberekre gondolok, akik százszázalékos munkavégzésre nem alkalmasak, de található számukra is elvégezhető feladat. Ugyanakkor hallani lehet olyan tervekről is, hogy sokan az államigazgatásból kerülnek át a versenyszférába. A közmunka viszont szerintem nem alkalmas arra, hogy ezen a helyzeten enyhítsen.
A teljes interjú a Világgazdaság pénteki számában olvasható
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.