BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Összefogott a Toyota és az Uber

A megállapodás illeszkedik az Uber új stratégiájába, miszerint a kompetens cégek összefogásával előrébb lehet jutni a technológiai versenyben.

A Toyota 500 millió dollárt fektet az Uberbe, és a két cég megállapodott az önvezető autók közös fejlesztésében is – jelentették be hétfőn. A megállapodás illeszkedik az Uber új stratégiájába, miszerint a kompetens cégek összefogásával előrébb lehet jutni a technológiai versenyben, mint egyedül próbálkozva. A cég egy éve kinevezett vezérigazgatója, Dara Khosrowshahi által kidolgozott stratégia végre kimozdítja az Ubert abból a kátyúból, amelybe a márciusi arizonai halálos gázolás következtében jutott. A baleset után ugyanis a társaság eltávolította a robotautóit az utakról, és bezárta a tesztpályáját is.

Fotó: AFP

A tervek szerint az Uber saját technológiáját a Toyota Guardian-rendszerével fogja kombinálni. Ez bizonyos automatizált biztonsági funkciókat kínál, mint például a sávtartás, de nem teszi lehetővé, hogy a jármű teljesen önállóan haladjon. A kombinált technológiát a Toyota Sienna típusú mikrobuszokba fogják beépíteni, amelyeket az Uber fuvarmegosztó hálózatában üzemeltetnek 2021-től.

A két cég így jutna közelebb fő céljához, az önvezető autók sorozatgyártásához.

Jeff Miller, az amerikai cég üzletfejlesztési igazgatója szerint a következő lépés az lesz, hogy a kész technológia licencét eladják az autógyártó cégeknek, és a hasznosításba bevonnak egy másik céget is, amely a flotta tulajdonosaként a karbantartásért felel. A Toyota eddig óvatosan viszonyult a teljesen önvezető autókhoz, inkább a már említett Guardian-technológiát részesítette előnyben. Újabban viszont beszállt a kutatásba, és azt tervezi, hogy 2020-ig megkezdi az elektromos önvezető autók tesztelését.

A teljes cikket a Világgazdaság szerdai számában olvashatja

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.