BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Biztosra mennek az olajipari vállalatok

Bár egyre több jel utal arra, hogy lezárultak a szűkös évek az olajiparban, és egyre több új projekt indul az idén, elemzők szerint a közeljövőben még az óvatosság jellemezheti a beruházásokat.

Korlátozott mértékben ugyan, de idén már készen állhatnak arra az olajvállalatok, hogy újabb tengeri lelőhelyek feltárására áldozzanak azt követően, hogy az elmúlt négy évben javarészt költségcsökkentések és adósságátütemezések jellemezték az iparágat.

A norvég Rystad Energy AS szerint a tengeri kőolajmezők kiaknázásával kapcsolatos szolgáltatásokra idén 6 százalékkal költhetnek többet a cégek, mint tavaly, és a kiadások összértéke elérheti a 208 milliárd dollárt, 2020-ban pedig újabb 14 százalékos növekedés következhet.

Elemzők szerint idén mintegy 110 új tenger alatti projekt indulhat, több mint kétszer annyi, mint 2016-ban, amikor 43 ilyenre volt példa.

Fotó: Hagen Oeyvind/Scanpix/ AFP

A vállalatok azonban még óvatosak, egyelőre valószínűleg nagyobb figyelmet szentelnek a már feltárt olajmezőknek, és tartózkodnak a kockázatosabb projektektől.

Amíg az olajár hordónként 60 dollár alatt mozog, addig 2019-ben túl sok bizonytalanság kapcsolódik a feltárási beruházásokhoz, különösen a tengeri lelőhelyekéhez

– idézte Kristian Johansent, a TGS Nopec Geophysical vezérigazgatóját a Bloomberg. A szakértők többsége ugyanakkor idén az olaj drágulására számít, miután a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete és más nagyobb olajtermelő országok decemberben abban állapodtak meg, hogy januártól napi 1,2 millió hordóval csökkentik együttes termelésüket. Emellett az is hatást gyakorolhat az olajárra, ha csitulnak az amerikai–kínai kereskedelmi feszültségek. A múlt heti tárgyalásokkal kapcsolatban a felek meglehetősen szűkszavúak voltak, Donald Trump amerikai elnök mindenesetre kijelentette:

a megbeszélések az USA szempontjából sikeresek voltak, a kínai kereskedelmi minisztérium pedig arról számolt be, hogy további tárgyalásokról egyeztetnek. Steven Mnuchin amerikai pénzügyminiszter jelezte, hogy januárban Washingtonba látogathat a kínai főtárgyaló.

A lassacskán kibontakozó olajipari fellendülés ugyanakkor sok vállalatot még nem ért el. A norvég tengeri geofizikai cég, a Petroleum Geo-Services ASA (PGS) például még „kihívásokkal szembesülhet a piaci túlkínálat és a felhalmozott adóssága miatt” – vélekednek a Nordea elemzői.

A teljes cikk a Világgazdaság hétfői számában olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.