BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Idén még nem volt ilyen drága az olaj

Idei csúcsra emelkedett a kőolaj ára hétfőn a kora délelőtti kereskedésben a pénteki, csaknem 3 százalékos drágulás után.

Idei csúcsra emelkedett a kőolaj ára hétfőn a kora délelőtti kereskedésben a pénteki, csaknem 3 százalékos drágulás után.

A kőolaj árát elsősorban az hajtja fel, hogy az OPEC és a szervezeten kívüli nagy olajtermelő országok – vállalásuknak megfelelően – csökkentették a kőolaj termelését januárban, miközben az Egyesült Államok újabb szankciókat léptetett életbe a jelentős olajtermelő Venezuelával szemben.

Fotó: AFP

Mindezek hatására szűkül a kínálat az olajpiacokon.

Röviddel 9 óra után az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára idei csúcson, 63,37 dolláron állt, egy órával később alacsonyabban, 63,13 dolláron jegyzeték, 37 centtel magasabban a pénteki záróértékéhez képest.

A nyugati féltekén irányadó WTI amerikai könnyűolajfajta hordónkénti ára 9 óra körül szintén idei rekordszinten, 55,68 dolláron állt, egy órával később pedig alacsonyabban, 13 cent drágulással 55,40 dolláron jegyezték.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.