BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Februárban dőlt az importáram az országba

Horvátországon kívül minden szomszédos országból több áram érkezett hazánkba feb­ruárban, mint amennyi elhagyta az országot. Ráadásul észak felől szűkösek voltak a határkeresztező kapacitások, így drágább volt a hazai másnapi piaci villamos energia, mint a szlová­kiai vagy az ausztriai.

Februárban magasabb volt a villamos energia ára a magyarországi másnapi piacon, mint a szlovákiain és az ausztriain, mert az északi határainkon szinte folyamatosan szűkösek voltak a határkeresztező kapacitások, ezért fizikailag nem volt mód behozni annyi olcsóbb áramot, amennyi lejjebb nyomhatta volna a hazai jegyzéseket – derül ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) havi piacmonitoringjából. Ezen határkeresztezők kihasználtsága 80 százalék fölötti volt. Bár a hónap elején két napig az osztrák–cseh határon karbantartás miatt nagyjából 300 megawattal esett az osztrák és a szlovák határkeresztezők kapacitása, a szűkületi felárak alig nőttek.

Fotó: MTI/Komka Péter

Viszont a romániai, a szerbiai és a horvátországi árak a hónap nagy részében együtt mozogtak a magyarországiakkal. Összességében a másnapi árak közeledtek az előző évekre jellemző szinthez az elmúlt hónapok magas árai után. A szén-dioxid-kvóta alacsonyabb árával párhuzamosan az éves zsinórtermék ára is mérséklődött. A németországi és a magyarországi piac közötti különbség stabilan hét euró körül alakult megawattóránként.

Az importszaldó 36,5 százalékra szökött, magasabbra a tavaly februárinál, az akkori adat 32,08 százalék volt. Horvátország kivételével valamennyi szomszédos országgal nettó behozatali pozícióban voltunk. Erre rásegített, hogy februárban a balkáni vízerőművek termelése féléves csúcsra emelkedett.

A teljes cikket a Világgazdaság szerdai számában olvashatja

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.