BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Két oltónyagának gyártását eladta a GSK

A GSK 2015-ben vásárolta meg korábban a vakcinák gyártását a Novartistól.

A GlaxoSmithKline (GSK) a napokban jelentette be, hogy átadja a veszettség elleni Rabipur, és a kullancs által terjesztett agyvelőgyulladás elleni Encepur vakcinákat a Bavarian Nordicnak – derül ki a GSK Londonban kiadott közleményéből.

A GSK első körben körülbelül 301 millió eurót kap, a későbbiekben további közel 495 millió eurót, valamint a megállapodás értelmében a készlet értékesítéséből származó bevételeket is, amely körülbelül 955 millió euróra rúghat.

A GSK 2015-ben vásárolta meg a korábban említett vakcinák gyártását a Novartistól. A mostani döntés hátterében az áll, hogy a gyógyszercég nagyobb figyelmet akar szánni az innovációba és a növekedéssel kecsegtető területekbe, mondta Roger Connor a GSK vakcina üzletágának elnöke.

Fotó: AFP

Hozzátette:

a veszettség és a kullancs által terjesztett agyvelőgyulladás elleni oltóanyagok esetében nem lesz ellátási probléma. A folyamatos és zavartalan ellátás érdekében az oltóanyagokat egészen addig a GSK marburgi telepén gyártják,

amíg a Bavarian Nordic teljesen át nem veszi a gyártási folyamatokat.

A fennmaradó készlet értékét jelenleg 159 millió euróra becsülik és további 25 millió euró jutalékra számíthatnak, annak függvényében, hogy a jövőben hogyan szerepelnek a vakcinák a piacon.

A többlépcsős átadási folyamat várhatóan 2020 első negyedévében kezdődik, és körülbelül 5 évet vesz majd igénybe.

A Bavarian Nordic egy dán székhelyű biotechnológiai vállalat, amely a daganatos betegségek immunterápiáit fejleszti és fertőző betegségek elleni oltások kutatására és gyártására szakosodott. A Világgazdaság úgy tudja, hogy a GSK a jövő héten tart sajtótájékoztatót, hogy az üzlet magyarországi vonatkozásairól beszámoljon.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.