BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Új blokkal bővül az egyik csehországi atomerőmű

Csehországban jelenleg két atomerőmű üzemel.

Új blokkal fog bővülni a csehországi Dukovanyban található atomerőmű . A bővítés a tervek szerint 2029-ben kezdődik, és hét éven át tart majd. Andrej Babiš kormányfő a kabinet atomenergia bizottságának ülése után elmondta, az ország nem lehet meg atomenergia nélkül. A környezetvédő mozgalmak ugyanakkor ellenzik az új atomblokk építését – írja az Infostart.

Fotó: AFP

Csehországban két atomerőmű üzemel: az egyik Temelínben, a másik a dél-morvaországi Dukovanyban. Az utóbbi, a paksi atomerőmű rokonának is nevezhető erőmű az öregebb, 32 évvel ezelőtt, 1987-ben helyezték üzembe.

Négy szovjet gyártmányú reaktor termeli benne az áramot, melyek összteljesítménye 2040 megawatt. A két atomerőmű a cseh áramtermelés több mint egyharmadát adja.

Andrej Babiš cseh miniszterelnök szerint az új blokk építőjét három éven belül kiválasztják. Az atomerőműveket üzemeltető ČEZ villamosművek 2020 második felében fogja kiírni a versenypályázatot. „Finnországban már tíz, Franciaországban nyolc évet késnek a reaktorépítéssel. Nem tudom, mi alapján gondolja a kormány, hogy Csehország, amely egyebek mellett eddig képtelen volt autópálya-hálózatának kiépítésére is, hét éven belül be tud fejezni egy ilyen bonyolult építkezést” – reagáltŠtěpán Chalupa, a Megújuló Energiaforrások Kamarájának elnöke a kormányfő bejelentésére.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.