BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Budapestre összpontosít az Ericsson

Az Ericsson Magyarországnál kiemelt figyelmet kapnak az 5G-fejlesztések, amelyek a vállalat pénzügyi eredményeiben is megmutatkoznak.

Az Ericsson Magyarország K+F Innovációs Napok című rendezvényén több mint harminc demón mutatták be a szakemberek, milyen új lehetőségeket tartogat az 5G, és milyen eszközök fejlesztésén dolgoznak. Az utóbbi években sok mérnököt vett fel a vállalat fejlesztési feladatokra, a budapesti kutatás-fejlesztési központ az Ericsson harmadik legnagyobb ilyen európai bázisa.

A fejlesztések a vállalat pénzügyi eredményeire is nagy hatással voltak, a cég exportárbevétele 37,3 milliárd forintot ért el tavaly, a teljes forgalma pedig túllépte az 50 milliárdot a 2017-es 47 milliárd után.

Fotó: Ericsson

Magyarországon az 5G-fejlesztések számítanak az egyik legfontosabb kutatás-fejesztési területnek. Emellett a gépi tanulás, a mesterséges intelligencia, a dolgok internete, a felhőszolgáltatás és a hálózati biztonság területein dolgoznak kollégáink

– mondta a Világgazdaságnak Éry Gábor, az Ericsson Magyarország vezérigazgatója, s hozzátette:

Az 5G és az 5G-n keresztül az összes többi említett technológia átalakítja az életünk minden területét, ezzel együtt van tíz olyan terület, amely minden egyébnél többet profitálhat az 5G-technológiából: a gyártás, az energiatermelés és a közművek, a közbiztonság, az egészségügy, a közlekedés, a média, az autóipar, a pénzügy, a kereskedelem és a mezőgazdaság.

A globális vállalatban meghatározó szerep jut a magyar leánynak az 5G-fejlesztési projektekben is – amellett, hogy közép-európai központ –, ugyanakkor az 5G-szolgáltatások minél szélesebb körű indítását a tervezett frekvenciaértékesítési folyamat elhúzódása hátráltatja.

Üzleti lehetőségek

Az Ericsson legfrissebb, 5G üzleti iránytű című jelentése szerint a mobilhálózatok magánfelhasználóihoz kapcsolódó bevételei 2030-ig lényegében stagnálnak, éves szinten 0,75 százalékkal növekednek. Ezzel szemben az 5G és a digitalizáció ipari felhasználása terén ugrásszerű, évi csaknem 12 százalékos bevételnövekedés várható. A következő évtizedben az 5G által generált bevételek az információs és kommunikációs technológiák szektorában 1500 milliárd dollárt érhetnek el, ennek 47 százaléka a szolgáltatóknál jelentkezhet. A telekommunikáció B2B-szolgáltatásai terén akár 35 százalékos forgalombővülés is bekövetkezhet a tíz legjelentősebb iparágban.

A teljes cikk a Világgazdaság pénteki számában olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.