BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Felvásárolják az Air Europa légitársaságot

A British Airwayst és a spanyol Iberiát is magába foglaló International Airlines Group 1 milliárd eurót fizet az Air Europáért.

Felvásárolja az International Airlines Group (IAG) az Air Europát, ezzel a társaság a madridi bázisát szeretné jelentős mértékben fejleszteni.

A British Airwayst és a spanyol Iberiát is magába foglaló International Airlines Group 1 milliárd eurót fizet a szintén spanyol Air Europáért, amely elsősorban Dél-Amerika és a Karib térség felé rendelkezik jó kapcsolatokkal. Az Air Europa kezdetben megtartja saját márkáját, majd az Iberia madridi bázisába olvad bele, a társaságot az Iberia vezetője, Luis Gallego igazgatja majd.

Mivel az Iberia szintén erős a dél-amerikai piacon, elemzők attól tartanak, hogy a versenyjogi hatóságok egyes járatok beszüntetéséhez köthetik az ügylet jóváhagyását.

Air Europa
Fotó: AFP

A Bernstein elemző cég szerint nem ez a legoptimálisabb lépés, és elképzelhető, hogy az IAG a birtokában lévő egyéb fapados cégekbe, a Levelbe, a Vuelingbe, vagy az Iberia Express-be olvasztja be az Air Europát.

A felvásárlás ellen szólalt fel Michael O'Leary, a versenytárs Ryanair vezérigazgatója, aki szerinte rosszat tesz a versenynek az IAG akvizíciója. Az ír ultrafapados légitársaságnak korábban volt együttműködése az Air Europával, az írek ráhordó járatokat üzemeltettek a spanyol cég egyes hosszútávú járataira.

Az 1986-ban alapított, jelenleg a Globalia cégcsoporthoz tartozó Air Europa 69 célállomásra közlekedik, flottájában 66 gép található, Airbusok, Embraerek és Boeingek vegyesen. A társaság tagja a Skyteam légiszövetségnek, amelyet vélhetően elhagy, az IAG légitársaságai ugyanis a konkurens oneworld szövetség tagjai.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.