BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Süli: Paks II. nélkül nem lehetne elérni a klímavédelmi célkitűzéseket

Az új blokkok visszahozzák a befektetett összeget és profitot is termelnek majd.

Paks II. nélkül nem lehetne elérni a klímavédelmi célkitűzéseket. A tervek szerint 2021 szeptemberében kezdődhet meg a Paks II. Atomerőmű főépületének építése. Az új blokkok visszahozzák a befektetett összeget és profitot is termelnek majd

– mondta Süli János miniszter a Joint Venture Szövetség és együttműködő partnerei által szervezett vállalatvezetői fórumon.

Idén júniusban kerül benyújtásra a létesítési engedélykérelem a hatóságok felé, melyek véleményezésére – nemzetközi szakértők bevonásával – az Országos Atomenergia Hivatalnak (OAH) 15 hónapja van. Leghamarabb tehát 2021 szeptemberében kaphat létesítési engedélyt a főépület, azonban a földmunkákat a szükséges jogszabály-módosítást követően hónapokkal korábban el lehetne kezdeni. A magyar kivitelezők Roszatom általi kiválasztására versenyeztetés útján kerül sor. Mindezt természetesen a nukleáris iparban érvényes elvárások és előírások mentén tervezik megvalósítani.

Kiforrott és kipróbáltrendszerek, technológiák segítik, hogy a két új paksi blokk, (a meglévőkhöz hasonlóan) a világ élvonalába kerüljön”

– mondta Süli János emlékeztetve, hogy Paks II. blokkvezérlő berendezését a Framatome SAS–Siemens AG konzorcium szállítja, a turbinatendert pedig a GE Hungary Kft. az Alstommal közösen nyerte meg.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / VG

Süli elmondta, hogy 17 millió tonna széndioxidot válthat ki a két új blokk. Ráadásul az atomerőmű időjárástól függetlenül, más magyarországi kapacitásokhoz képest olcsóbban tudja megtermelni a villamosenergiát. Nem lehet Magyarország energiaellátását megoldani kizárólag megújuló energiaforrások segítségével, különösen, hogy évről évre nő a csúcsigénybevételek száma és mértéke is.

Paks II. felvonulási területén összesen 119 műtárgy, épületek (irodák, étterem, konyhák) és utak megépítésére kerül sor. A miniszter úgy számol, a blokkok elkészültét követően az üzemeltető létszám körülbelül kétharmada lakhat Pakson, mivel innen biztosítható minden körülmények között a bejárásuk. A többiek Szekszárdon, illetve a környékbeli településeken lakhatnak. Ezen kívül a kivitelezés időszakában a felújítandó kalocsai laktanyában lesznek ideiglenes szállások is, hiszen csúcsidőben 10-12 ezer ember építheti a blokkot, ami részben komplett külföldi, főleg orosz családok érkezését és ellátásukat is jelenti – tette hozzá Süli János.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.