BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fontos marad Magyarország a Huaweinek

A Huawei döntése, hogy új gyártóüzemét Franciaországban építi fel, nem jelenti azt, hogy a kínai óriás visszafogja magyarországi tevékenységét, mondta a Világgazdaságnak Vu Pi-csiang, a Huawei magyarországi leányvállalatának ügyvezető igazgatója.

A Huawei információs és kommunikációs technológiai vállalat hosszú távon számol Magyarországgal, és nem csökkenti az itteni leányvállalat fontosságát, hogy nem itt épül fel az új európai gyár – mondta a vállalatvezető, aki decemberben még azt nyilatkozta a Világgazdaságnak, hogy hazánk is szóba jöhet az üzem helyszíneként, bár döntés még akkor nem volt. Az előzmény az volt, hogy miután az Egyesült Államok feketelistára tette a céget, a Huawei úgy döntött: Kanadába költözteti az ottani kutatás-fejlesztést, egyes tevékenységeket pedig áttelepít Európába.

Magyarország mellett számos érv szólt, például az, hogy a cég már több mint egy évtizede itt működteti európai ellátóközpontját, kedvező környezetre és a nyugat-európainál olcsóbb munkaerőre talált.

A napokban mégis azt jelentették be, hogy a vezeték nélküli kommunikációs termékeket gyártó új üzem Franciaországban épül föl 200 millió eurós zöldmezős beruházásban. A gyár évente egymilliárd euró értékű terméket gyárt majd, és 500 munkahelyet teremt. A közlemény nem tért ki arra, miért nem Magyarország lett a helyszín, azt azonban kiemelte, hogy a fejlett infrastruktúrával és magasan képzett munkaerővel rendelkező Franciaország földrajzi elhelyezkedése ideális a vállalat számára.

Vu Pi-csiang, a Huawei Technologies Hungary vezérigazgatója
Fotó: Vémi Zoltán

Hozzátették, hogy ez a gyártóüzem beilleszkedik a Huawei Európán belül meglévő, értékteremtő beruházásaiba, továbbá javít az európai ügyfelek számára történő gyors és megbízható szállítási folyamatokon.

Az Oxford Economics egy tavaly a Huawei számára készített tanulmánya segít értelmezni ezt az indoklást.

A cég működésének európai gazdasági hatásairól készült elemzés azt írja, hogy a Huawei tevékenységének magyarországi hozzájárulása a bruttó nemzeti termékhez, a foglalkoztatáshoz és a kormányzat adóbevételeihez egyaránt mintegy 0,3 százalék.

Ez annyi, mint Németországban, az Egyesült Királyságban és Hollandiában együttesen, miközben Nyugat-Európa a miénknél sokkal nagyobb piac a Huawei számára.

A teljes cikket a Világgazdaság pénteki számában olvashatja

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.