BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Walmart meglovagolta a pandémia hullámát

Az áruházlánc papírjai 2,26 százalékos pluszban jártak, majd a második negyedéves beszámoló közreadását követően 5,5 százalékig szöktek fel.

A Walmart bejelentése szerint második negyedéves bevételei ugrásszerűen növekedtek. Ennek oka természetesen az, hogy a járvány alatt soha nem látott igény támadt az online kereskedelemre és a házhozszállításra – derül ki a CNBC cikkéből.

A vállalat e-kereskedelme az Egyesült Államokban 97 százalékkal növekedett, mivel az ügyfelek csomagjaikat otthonaikban választották ki, rendelték meg, fizették és vették át.

A cég egy üzletére jutó árbevétel 9,3 százalékkal nőtt ebben az időszakban, a legkeresettebb árucikkek az élelmiszerek és háztartási cikkek voltak. Az áruházlánc vásárlói ritkábban, de nagyobb mennyiségben vásároltak.

A vállalat mintegy 1,5 milliárd dollárt fordított a járványvédelemhez kapcsolódó költségekre. A világjárvány, valamint a korlátozások idején a Walmart több mint 400 ezer munkavállalót bérelt online megrendelések teljesítésére, üzletek takarítására és raktárpolcok feltöltésére.

A kötelező zárvatartások idején a nemzetközi nettó árbevétele megcsappant, 6,8 százalékkal 27,2 milliárd dollárra esett vissza, mivel az egyes kormányok bezáratták üzleteit Indiában, Afrikában és Közép-Amerikában is.

A vállalat az online kereskedelem és a házhoz szállításra gyorsan átállt, ezzel pedig a vásárlók újonnan támadt igényeit ki tudta elégíteni.

Fotó: Yichuan Cao/NurPhoto

A bejelentést követően a Walmart papírok megtáltosodtak

A Walmart Inc. papírjai 2,26 százalékos pluszban jártak, majd a beszámoló közreadását követően 5,5 százalékig szöktek fel tőzsdenyitás előtt a piacon, ezzel pedig felülmúlva minden várakozást.

Mindennek hatására a társaság egy részvényre jutó korrigált nyeresége (EPS) 1,56 dollár lett a Refinitív elemzői konszenzusa által becsült 1,25 dollárral és a tavaly ilyenkor kimutatott 1,26 dollárral szemben. Kiigazítás nélkül 2,27 dollár lett volna az EPS. Részvényenként 10 centtel csökkentette a kiigazított profitot a szerkezeti átalakítások egyszeri költsége.

A Walmart júliusban elbocsátásokat hajtott végre, de nem közölte a megszüntetett állások számát. A cég 137,7 milliárd dolláros összbevétele majdnem 2 százalékkal szárnyalta túl az előrejelzések átlagát és 5,6 százalékkal a bázisidőszak forgalmát.

A vevők átlagosan 14 százalékkal ritkábban vásároltak, de alkalmanként 27 százalékkal többet költöttek. A Walmart pénzügyi vezérigazgatója, Brett Biggs kiemelte, hogy a vártnál jobb eredményekben nagy szerepe volt annak a pénzügyi segítségnek, amelyet az alacsony jövedelmű amerikaiaknak juttattak a koronavírus-járvány miatt.

Elmondta azonban azt is, hogy az iskolakezdés közeledtével a családok fogyasztási szokásai bizonyosan változni fognak. A hallgatók hetente csak néhány napot töltenek az iskolában, aminek megfelelően másképpen vásárolnak.

A vállalat ugyanakkor nem részletezte pénzügyi kilátásait az év hátralévő részére vonatkozóan. Az első negyedévben is kénytelen volt visszavonni előrejelzését, mondván, hogy számos tényező megváltoztathatja teljesítményt, ideértve a kormány további gazdaságösztönző csomagjait, a fogyasztói magatartást és a járvány hosszát.

Nem volt minden cég ilyen szerencsés

A legnagyobb brit ruházati kiskereskedelmi áruházlánc, a Magyarországon is jelen lévő Marks & Spencer 7000 dolgozóját küldi el a következő három hónapban. Ezt a hétezres számot a tervek szerint az önként távozók, illetve a korai nyugdíjazások fogják kitenni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.