BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nyár óta a vállalatok is visszavettek a fejlesztésekből

A második negyedéves adatokat még a költségvetési szervezetek húzták le.

A válság miatt óvatosak lettek a magyar nagyvállalatok, míg az idei második negyedévben a cégek 47 százaléka tervezett beruházásokat, addig most csupán 32 százalékuk gondolkodik így – derült ki a K&H Bank nagyvállalati növekedési index felméréséből. Utoljára 2017 harmadik negyedévében volt ennyire alacsony a fejlesztési kedv.

A legnépszerűbb beruházási cél továbbra is a technológiai fejlesztés,

azonban itt is jelentősen, 27 százalékról 15 százalékra esett az aktivitás.

A beruházásokra fordított összeget minden ötödik cég csökkentheti a következő egy évben, a megkérdezettek mindössze 13 százaléka növelné a fejlesztése költött összegeket, ami fele az előző negyedévi ráfordítási hajlandóságnak. A legnagyobb mértékben a kereskedelemben és a szolgáltató szektorban esett a beruházási szándék – 32, illetve 33 százalékról 17, illetve 11 százalékra.

Fotó: MTI/Rosta Tibor

Az iparban, építőiparban viszont magas maradt a beruházási kedv, a vállalatok 60 százaléka tervez fejlesztéseket.

Az idei második negyedévben 9,9 százalékkal estek vissza a beruházások az előző évhez képest a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) augusztus végén kiadott gyorsjelentése szerint. Az április-júniusi időszakban a költségvetési szervezetek beruházásainak 19 százalékos csökkenése húzta vissza a fejlesztések szintjét, a közigazgatás-társadalombiztosítási ágazatban mintegy 28,6 százalékkal maradtak el a beruházások az előző évitől. Amennyiben a költségvetési szervek fejlesztése nem pörög fel és a vállalati beruházási aktivitás is erőteljesen csökken, ez a szektor lehet a gyors gazdasági felfutás elsőszámú gátja az idei harmadik negyedévben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.