BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Állami mankóra szorul a vendéglátóipar

Óriási bajban van a járvány miatt foganatosított korlátozások közepette tetemes veszteséget szenvedő vendéglátóipar Romániában. Ágazati képviselők szerint az államnak engedélyeznie kellene az éttermek működését, vagy át kellene vállalnia a kiesés egy részét.

Újratervezésre és profilváltásra kényszerül a vendéglátóipar Romániában, ahol az elmúlt évtizedek legnehezebb évét élik a koronavírus-járvány miatt. A legtöbb étterem házhoz szállítással igyekszik megtartani vevőköre egy részét, így tesz egyebek mellett Kolozsvár egyik legismertebb magyar vendéglője, az unitárius egyház által működtetett, a vallásszabadság erdélyi kihirdetésének évszámáról elnevezett 1568 Bistro is. A kincses város szívében található étterem 6000 forintnak megfelelő összegért kínálja ebben az időszakban a levesből és főételből álló, négy főre készített családi menüjét. A lehetőségek meglehetősen szűkösek: a beltéri helyiségek zárva, az őszi hideg idő miatt pedig különböző rendezvényekkel – borkóstolókkal, könyvbemutatókkal – is nehéz a teraszokra csalogatni a közönséget.

Az országban március közepén zárták le a vendéglátóipari egységek beltéri helyiségeit a fertőzésszám növekedésének megelőzésére, azóta csak a kerthelyiségek működhettek. A belső termek szeptember elsején kinyithattak ugyan, ám a kegyelmi állapot néhány hétig tartott csupán.

Jelenleg már a napi ötezret is meghaladja az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma, emiatt októbertől azokon a településeken, ahol az előző 14 napban az új fertőzöttek száma ezer lakosonként meghaladja az 1,5-et, a vendéglők, kávézók és klubok beltéri termeit tilos kinyitni, a szállásadók pedig mindenütt csak a saját vendégeiket szolgálhatják ki.

Ez a helyzet a többi között Bukarestben, Kolozsváron, Nagyszebenben és Temesváron, de a kevésbé fertőzött településeken is legfeljebb 50 százalékos telítettséggel működtethetik beltéri helyiségeiket a vendéglátóegységek. A román kormány illetékesei szerint belátható időn belül szóba se jöhet a nyitás, számos esetben ugyanis a vendéglátóhelyeken rendezett események (lakodalmak, keresztelők, bulik) miatt alakultak ki fertőzési gócok.

Fotó: Alex Nicodim / Anadolu Agency/AFP

Az ágazat képviselői összességében mérhetetlen veszteséget kénytelenek elszenvedni, Bukarest 12 ezer vendéglője közül négyezer végleg bezárt. A vendéglátósok minden tartalékukat felélték, a szektor immár intenzív terápiára szorul.

A hideg idő beköszöntével az emberek többsége alaposan meggondolja, megkockáztat-e egy meghűlést egy kerthelyiségben elfogyasztott vacsora kedvéért. Fennáll a veszélye, hogy 400 ezer dolgozó, a romániai versenyszféra alkalmazottainak 40 százaléka munka nélkül marad

– vázolta a lehetséges forgatókönyvet Daniel Mischie, a romániai szállodák és éttermek munkáltatói szövetségének elnöke. Emlékeztetett rá, hogy a járvány előtt a vendéglátóipar adta a hazai össztermék (GDP) 5,1 százalékát, és az ágazat nélkül nem lehetséges a gazdaság újraindítása. A vendéglátósok úgy vélik, a kényszerszabadságra küldött alkalmazottak bére 75 százalékának átvállalása nagyon kis segítség az állam részéről, amelytől azt várják, hogy fedezze a tavalyi és idei eladás közötti különbség 20 százalékát. Egyébként válságba kerültek a gyógyszállók és a wellnesshotelek is, 60 százalékuk csődbe megy az év végéig a gyógyturizmusban érdekelt munkáltatói szövetség előrejelzése szerint. Az ágazatnak egymillió euró kiesést okoz naponta, hogy nem használhatók a beltéri medencék és wellnessközpontok.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.